До краја маја кијевске власти морају да доведу до прекида ватре у Донбасу и да спроведу реформу изборног система, а до краја августа да организују изборе у ДНР и ЛНР, пише познати украјински новинар Сергеј Рахмањинов.

Ову информацију је, како каже, добио од неименованог извора блиског представницима америчког Стејт Департмента. Рахмањинов, на основу анонимних података, износи да је Вашингтон скренуо пажњу украјинском Председнику Петру Порошенко преко америчког дипломате Викторија Нуланда.

dnr-lnr

На сатанку су Порошенку дата два конкретна датума. 18 маја Украјина треба да покрене комплетан прекид ватре у Донбасу, а за узврат ће 20 маја Русија наводно да врати у домовину Нађу Савченко.

Према Рахмањинову, спољни политичари који активно учествују у пословима Украјине и то, у првом степену, немачка Канцеларка Ангела Меркел, француски Председник Франсоа Оланд и Председник САД Барак Обама су изузетно изнервирани Порошенковом немоћи да испуни обећање — да одржи изборе у Донбасу.

Заиста, све ово време је Порошенко користио тактику двоструких аршина. Говорио је о потреби да се испуни договор из Минска, али се није журио да га примени, стално понављајући да Русија није спремна за састанак. Међутим, очигледно је да Порошенко једноставно нема јасан план и банално одуговачи у нади да ће му време ићи на руку.

Запад је толерисао. Сада, каже аналитичар Сергеј Рахмањинов, Кијеву је јасно да је чаша стрпљења прелила. У том смислу, сматра новинар, предстојећи избори у Француској, Немачкој и САД ће имати кључну улогу. С једне стране, припреме за гласања неће дозволити западним лидерима често бављење Украјином. С друге стране, гласачи су видели како су њихови лидери активно укључени у решавање украјинског питања и Меркелова, Холанд и Обама сада морају да покаже да су у стању да утичу на процесе не само у својим земљама већ и шире.

Не можете порећи чињеницу да је Запад једноставно уморан од «украјинске приче» и настоји да је заврши што је пре могуће. Начин за украјинске партнере је, пре свега, одржавање локалних избора у Донбасу и обављивање амнестије. То на Западу третирају као изводљив задатак. Због тога и захтевају од Украјине да проблем реши у наведеном року.

Но, с обзиром на Порошенково раније непоштовање договорених рокова за усвајање изборног закона у ДЛНР до краја марта и одржавање избора до краја јуна на територијама које нису под његовом контролом, може се претпоставити да и новоунаметнути датуми неће бити судбоносни за Донбас.

Тренутно је немогуће одговорити хоће ли Порошенко пристати на ове услове или не. Међутим, чињеница је да су на Западу уморни од Украјине. То значи да најављени рок за решавање кризе у Донбасу може бити последњи за Кијев.

Ката

Тагови: ; ; ;