Док је пре миграцијског таласа Унија уживала поверење тесне већине Чеха, сада у њу верује свега 37 одсто грађана.

 

prag-ceska-turizam_620x0

 

Због избегличке кризе поверење Чеха у Европску унију пало је на најниже гране до сада и док је пре миграцијског таласа Унија уживала поверење тесне већине Чеха, сада у њу верује свега 37 одсто, показала је редовна анкета чешког Центра за истраживање јавног мњења (ЦВВМ).

У тренутку уласка у ЕУ поверење у њу имало је две трећина Чеха, а на референдуму су три четвртине Чеха казале ЕУ јасно и гласно «Да!», да би се касније подршка усталила на мање или више тесној већини.

 

У априлу прошле године поверење у ЕУ имало је 52 одсто Чеха, а за само годину дана подршка је опала за 15 одсто, и у овомесечној анкети поверење у Унију је изразило свега 37 одсто Чеха што је најмањи проценат од 2003. године од када се праве такве анкете.

 

Узрок тако драстичног, невиђеног пада поверења у ЕУ од 15 одсто за само годину дана, социолози ЦВВМ-а виде у избегличкој кризи, пошто је у једној анкетиа крајем прошле године читавих 80 одсто Чеха изразито негативно оценило одлуке ЕУ и способност њених институција да се носи с миграцијским таласом.

 

Чешку је захватио панични страх од избеглица, ислама и муслимана, иако мигранти, и избеглице и имигранти у потрази за бољим животом, заобилазе Чешку у широком луку.

 

Крајем априла троје од седморо избеглица из Сирије које су још у Грчкој чешке власти коначно провериле и хтеле да као прве приме у оквиру европског механизма релокације и националних квота, радије је побегло из избегличког центра само да не би морали да прихвате азил баш у Чешкој.

 

Чеси све мање верују и УН у коју је поверење од прошлогодишњих 68 одсто спало на 53 одсто, а почињу да сумњају и у НАТО, у којем је чланство Чешке прошлог априла позитивно оцењивало 62 одсто, док ове године поверење у западни војни савез има 50 одсто анкетираних.

 

 

НОВОСТИ

 

 

Тагови: ;