Протест испред РИК-а протекао је мирно и без инцидената. Иако се спекулисало о контра-митингу СРС-а (који су најавили да ће за ту прилику „позвати и љуте четнике“), а очекивале су се и провокације присталица режима, све је протекло у најбољем реду. Српску опозицију подржало је више хиљада грађана, иако владини медији наводе скромну цифру од 1700 људи. Улица краља Милана била је затворена за саобраћај.

 

13115533_10204937007619931_462096609_n

 

На једном месту нашли су се чланови и симпатизери странака чији се програми и ставови дијаметрално разликују, али којима је заједничко једно: борба за правду и право сваког грађанина да изрази своју изборну вољу. „Сваком од нас овде заправо је украден глас, а не само коалицији Двери/ДСС. “ била је основна порука протеста. Због непоштовања изборне воље грађана, затражена је и оставка председника РИК-а, Дејана Ђурђевића, као и директора Републичког завода за статистику, Миладина Ковачевића.

 

На бини је прва говорила председница ДСС-а Санда Рашковић-Ивић која је оптужила Александра Вучића да не краде само гласове грађана, већ и њихове плате, пензије, па и саме животе. Највећу подршку добио је Саша Радуловић („Доста је било“) који је у свом стилу објаснио шта значи изборна крађа.

 

13090127_10204937174384100_1350719654_n

 

Борис Тадић и Чеда Јовановић скренули су пажњу на то да више не живимо у слободном и демократском друштву, али да за такво друштво треба и да се изборимо. Последњи говорник био је Бојан Пајтић из ДС-а, на чију иницијативу се и окупила српска опозиција.

 

Интересантно је да се говорница на којој су наступили чланови опозиције налазила испред споменика цару Николају, што свакако има симболички значај.

 

По свему судећи, све је више оних који су незадовољни политиком владе Александра Вучића, и оних који сматрају да живе у диктатури . Овај протест показује да је борба против режима тек почела, и да се неће завршити док се у Србији не догоде велике промене.

 

В.К.

Тагови: ; ; ;