Неколико хиљада православних хришћана присуствовало, уочи васкрсења Исуса Христа, церемонији паљења Светог огња испред Цркве Христовог Васкрсења Светог гроба у Јерусалиму.

 

hram (1)

 

Церемонија паљења «свете ватре» традиционално се одржава последњих 1.200 година на Велику суботу у Јерусалиму и симболизује вечност, мир и препород уочи Ускрса у недељу.

 

Свети огањ пали се испред Цркве Христовог Васкрсења, где се, према хришћанској традицији, сматра да је Исус Христ сахрањен.

 

Ватром, коју чека патријарх Јерусалимске патријаршије, затим се пале 33 свеће, по броју година које је Исус имао када је разапет. С њих огањ преузимају окупљени верници на своје свеће, а она се затим преноси широм православног света.

 

Детаљи извора «светог пламена» су строго чувана тајна.

 

Неколико хиљада православних верника окупило се на Велики петак у Старом граду у Јерусалиму, они су носили крст следећи библијско предање, јавиле су светске агенције.

 

Дуж Пута крста прочитано је 14 молитви као што налаже библијска традиција која Великим петком обележава Христову патњу и његову смрт на Голготи.

 

Израелске власти распоредиле су додатне снаге безбедности у Старом граду Јерусалима.

 

 

РТС

Тагови: ;