Владе Белгије и Холандије су у циљу спречавања последица хаварије у нуклеарним електранама одлучиле да становништву поделе таблете јода, које смањују радиоактивно накупљање у тироидној жлезди.

 

Nuklearke

Белгијска министарка здравља Маги де Бок саопштила је да ће превентивно деци и трудницама најпре бити подељене пилуле с јодом, а потом и целом становништву у пречнику од сто километара од нуклеарних електрана у Белгији, али и Холандији и Француској.

 

Министарка Де Бок је нагласила да су то превасходно превентивне мере имајући у виду искуства после нуклеарних хаварија у свету, попут удеса нуклеарке у Фукушими у Јапану.

 

Око безбедности и оправданости продужетка рада неких реактора у две белгијске нуклеарке било је доста расправа у белгијским политичким круговима и јавности.

 

Коментатори западноевропских медија наводе и да је у питању страх од напада исламских терориста на белгијске нуклеарке, имајући у виду да је полиција открила да су починиоци крвавих напада на бриселски аеродром и метро имали и планове белгијских нуклеарних централа.

 

Холандска влада је наручила 15 милиона таблета с јодом које ће бити подељене становништву које живи у близини једине нуклеарке у Холандији, као и близу границе с Белгијом и Немачком, саопштила је холандска министарка здравља Едит Схиперс, нагласивши да се то чини пошто су и белгијске власти предузеле такву меру.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;