Служењем парастоса, полагањем венаца на спомен плочу и спуштањем цвећа у реку Саву у Градишци се обиљежила 21 година од српског страдања у хрватској операцији «Бљесак» на западну Славонију, у којој је убијено или нестало 283 Срба.

 

gradiska 2

 

Спуштањем венаца у реку Саву са средине моста између Босне и Херцеговине и Хрватске завршено је обележавање 21 године од егзодуса 15.000 Срба из западне Славоније током хрватске операције «Бљесак» 1995.године. Обележавање је почело поменом за 283 погинулих или несталих Срба у Цркви Покрова Пресвете Богородице.

 

gradiska 3
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да српски политичари морају бити свесни своје историје и не дозволити да се Србима понови историја 20. века. Министар је у свом обраћању присутне је подсетио да су дешавања од пре 21 годину завршница усташке идеологије протеривања српског живља са простора Хрватске који је започет током Другог светског рата.

 

gradiska

 

Савановић је нагласио да ће Влада Српске и даље настојати да помогне људима из западне Славоније који су морали да напусте своја огњишта, те да су Законом о правима бораца Републике Српске права бораца из бивше Републике Српске Крајине добрима делом изједначена са правима бораца Војске Републике Српске, али да има бораца који имају проблем са остваривањем тих права.

 

 Постоји проблем изгубљене или уништене документација за одређен број бораца и покушаћемо да то решемо јер ти људи су наш народ и наши борци, који су се борили и овде. Српски корпус се не сме делити, нагласио је Савановић.

 

Председник удружења прогнаних Срба Западна Славонија Крсто Жарковић истакао је да је у прератном периоду у западној Славонији било је око 121.000 Срба, а данас једва их живи око 17.000.

 

Где смо били 1996. године што се тиче људских права у Хрватској ту смо и данас», рекао је Жарковић и захвалио Републици Српској, Србији и другим земљама у свету које су прихватиле Србе из западне Славоније.

 

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић рекао је да су Срби из западне Славиње потражили спас у Републици Српској и да су им људи у Градишци пружили топлину, охрабрење, да могу преживети све што их је задесило.

 

Поред многобројних делегација венце на спомен плочу положио је изасланик председника Републике Српске Синиша Каран те генерални конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић.

 

 

РТРС

Тагови: ;