Православни хришћани широм света данас ће обележити Васкрс, празник који симболизује победу живота над смрћу.

 

Beograd, 1. maj 2016 - Svestenici u hramu Svetog Save. Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, uz postrojenu gardu Vojske Srbije, gde je predat patrijarhu Irineju, koji ga je sa svestenstvom podelio gradjanima. Doceku Blagodatnog ognja u Hramu Svetog Save prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolic. FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC / bb
Beograd, 1. maj 2016 — Svestenici u hramu Svetog Save. Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, uz postrojenu gardu Vojske Srbije, gde je predat patrijarhu Irineju, koji ga je sa svestenstvom podelio gradjanima. Doceku Blagodatnog ognja u Hramu Svetog Save prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolic. FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC / bb

 

Хришћани широм света данас ће обележити Васкрс по јулијанском календару, празник који симболизује победу живота над смрћу.

Васкрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победа вере и живота над смрћу.

 

На Васкрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христос, по црквеном учењу, васкрснућем победио смрт и отворио рајска врата.

 

По црквеном учењу, Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недељу зором, осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус васкрсао.

 

На Васкрс је, по веровању, прво Марија Магдалена срела Христа, а потом се он указао и својим ученицима.

 

Само ученик Тома, који је био одсутан, није одмах поверовао да је Христос васкрснуо, па је морао лично да се увери. Отуда у народу узречица: «Неверни Тома».

 

Људи се за овај празник поздрављају са: «Христос васкресе» и «Ваистину васкресе». Цела недеља празника зове се Светла недеља, а тада се певају радосне црквене песме.

 

 

НОВОСТИ

 

Тагови: