Хришћанство и религија у целини потискују из јавног живота и у неким земљама се једноставно уништавају, оценио је патријарх московски и целе Русије Кирил.

 

kiril

 

Сада смо сведоци потискивања хришћанства, верских начела у целини, посебно хришћанства из жживота Западне Европе и Северне Америке, навео Кирил говорећи на телевизији НТВ.

 

Кирил је додао да се на Блиском истоку уништава хришћанство, док се у Африци истребљују цела села.

 

„Суочавамо се са појавом која је без преседана. Прогон хришшћана је постојао, као што знамо, у Старом Риму, у Совјетском Савезу, али таквих размера физичког уништења људи, само зато што припадају хришћанству, није било у историји, нагласио је патријарх Кирил, преноси Спутњик.

 

Патријарх је навео да је православни свет постао једна од водећих снага која се боре за традиционалне вредности и да савезника у борби против потискивања верских начела из жживота има и међу католицима, муслиманима, Јеврејима, па чак и међу онима који нису верници.

 

Описујући атмосферу фебруарског сусрета са римским папом у Хавани рекао је да је осетио да саговорник дели његова убеђења.

 

«Имамо исто мишљење да се данас треба заједно борити за хришћанске вредности како бисмо заштитили савремену цивилизацију од врло негативних последица који могу да настану у случају слабљења утицаја хришћанства на лични и јавни живот људи», истакао је патријарх Кирил.

 

б92

Тагови: ;