Чеси су масовно изашли на улице Прага како би у низу већих или мањих похода и митинга протестовали против ислама, избеглица, пореских рајева, Европске уније, председника Милоша Земана или за њега, против говора мржње на интернету и у медијима или за традиционални првомајски пољубац испод процвале трешње на брду Петшин изнад Влтаве, али нико није подсећао на радничка права.

 

Protest-Prag-migracije

Највише Пражана, око 400 по процени полиције, окупио је поход Прагом чешких екстремиста из антимигрантског покрета Блок против ислама под барјацима с прецртаном џамијом и порукама «Доста политичке коректности», «Ислам ван закона», «СТОП турском уцењивању», «Зауставите исламизацију Чешке».

 

Уз скандирање «Ислам овде нећемо» и клицање «Живео Земан» демонстранти су захтевали од владе премијера Бохуслава Соботке да пооштри законе против избеглица а пред споменик чехословачким пилотима Британског краљевског ваздухопловства који су за Блок против ислама симбол «тврђаве Европа» положили су празне кутије од млека с порукама «СТОП Исламу», «Брисел нам не вреди ништа» и «Желимо заштиту граница».

 

Лидер Блока против ислама Мартин Конвичка, који кривично одговара због претње на друштвеним мрежама да ће избеглице муслимане самлети и претворити у коштано брашно, као нову претњу коју доносе избеглице и ислам открио је сада да заљубљени Чеси и Чехиње неће смети да се љубе на брду Петшин у Прагу испод процвалих трешњи јер је, како је рекао, ислам религија против људских осећања и не оставља простор за романтичну љубав мушкарца и жене.

 

На другој обали Влтаве у центру Прага око 250 Пражана, махом младих, окупило се на демонстрацијама против фашизације друштва поводом избегличке кризе, говора мржње, пореских рајева а њима се придружило касније и неколико десетина анархиста када је завршио њихов митинг на једном од прашких острва.

 

«Нацистима никаква шанса», «Истерајмо богате из пореских рајева», скандирали су демонстранти на походу названом «С леве стране против ксенофобије».

 

Живописну вреву разних митинга, демонстрација, страначких митинга и похода на радост туриста који данас масовно праве селфије с демонстрантима у позадини појачали су и студенти прашких факултета и Карловог универзитета који у алегоријском маршу Прагом бирају свог краља.

 

Овог 1. маја у жељи да подрже толеранцију, избеглице и кампању против говора мржње чешке владе у коју се укључило преко 3.500 кафића, радњи и организација, студенти су прогласили свој поход за Зону без мржње.

 

Искористили су свој традиционални мајски хепенинг који се одржавао и у време комунистичког, тоталитарног режима и за протест против јачања неонациста и екстремиста разних врста, као и против «исламофобних, антиимигрантских и проруских» изјава председника Чешке Милоша Земана.

 

Неколико студената у поворци залепило је своја уста фластерима у бојама руске заставе.

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;