Љиљана Спасојев Миловановић из Ужица годинама скупља васкршња јаја и у својој колекцији их има више од 250, сакупљених углавном у Русији, Египту, Тунису..

Да скупља васкршња јаја почела је сасвим случајно кад је 2000 била на раду у Русији преко ужичког предузећа «Путеви», као шеф кухиње, преноси Курир.

ljiljana-spasojev-milovanovic-jaja-foto-zg-1461963779-896669

«Од пријатељице Зоље, Рускиње, добила сам прво јаје. Тада сам радила у Русији, у Кисловодску, Северни Кавказ. И од тада је кренуо овај мој хоби. Тамо је обичај да се за Васкрс поклони декоративно јаје од порцелана. То је традиција царске породице. У том граду налази се прелепа велика фабрика порцелана «Феникс», која, између осталог, прави јаја. Њихова јаја имају карактеристичне цветиће који се ручно праве, пеку и лепе. И након тог првог јајета кренуло је моје сакупљање. Углавном сам ишла суботом и недељом, кад нисам радила, у куповину тих јаја. Једно велико јаје коштало је око 100 долара. И занимљиво, ниједно се није разбило кад сам их доносила у Србију. Само се дршка на једном јајету поломила — прича Љиљана и додаје да је, где год да је била на одмору, куповала јаја, а многа је добила на поклон.

 

Ката

Тагови: ; ;