Чланови Представничког дома САД демократа Елиот Енгел и републиканац Адам Кизингер су предложили да се размотри Акт о стабилности и демократији Украјине, у коме се даје пуномоћ америчком Председнику да укине санкције против Русије у случају да Кијев успостави суверенитет над Кримом.

 

kongres-sad-630x472_201310791142

 

Према документу, укидање санкција било би могуће и у случају да статус полуострва призна демократски изабрана украјинска власт, јавља Спутњик, а преноси Блиц.

 

Истовремено, предлаже се да се не прихвате било какве форме признавања Крима као дела Русије, као и да се забрани издавање било каквих географских мапа или докумената у којима се наводи да је Крим део Русије.

 

«Поново смо сведоци да руски Председник Владимир Путин крши светски поредак када је реч о Украјини. САД мора да покаже да неће трпети руску агресију», рекао је Кизингер.

 

Односи Русије и Запада су погоршани због ситуације у Украјини. Америка оптужује Русију да је анектирала Крим, као и да је извршила војну агресију на истоку Украјине, док Москва тврди да је Крим у састав Русије ушао након законског референдума, као и да није одговорна за ситуацију у Донбасу и да не снабдева устанике наоружањем.

 

Ката

Тагови: ; ;