НАТО не жели сукоб са Русијом, трку у наоружању и нови хладни рат, али сматра да треба да реагује на акције Москве показивањем своје снаге, рекао је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг. НАТО мора да покаже сву своју силу како би одвратио Русију од помисли да нападне било коју чланицу.

Jens-Stoltenberg

«Не тражимо конфронтацију са Русијом. Не желимо хладни рат. Не желимо трку у наоружању. Међутим, ми морамо да реагујемо на анексију Крима и дестабилизацију ситуације на истоку Украјине», тврди Јенс Столтенберг, преносе Вести онлине.

«Важно је држати отвореним канале за политички дијалог и наћи путеве за смањење напетости и избегавати неспоразуме», изјавио је државни секретар НАТО.

Столтенберг је истакао важност одржавања седница Савета Русија — НАТО. Он није искључио да на самиту који је заказан за јул у Варшави може бити одржана још једна седница Савета Русија — НАТО.

У исто време он сматра да НАТО треба да реагује на акције Русије показивањем снаге и убедљивим средствима застрашивања.

«Због тога јачамо присуство на истоку Савеза», навео је Столтенберг, додајући да војно руководство НАТО намерава да по принципу ротације пошаље у прибалтичке земље по батаљон.

«Ради се вишенационалним снагама», објаснио је генерални секретар.

По његовим речима, циљ је да се јасно стави на знање да ће се напад на једног савезника сматрати нападом на читаву Алијансу.

Ката

Тагови: ;