Ката Буцик за NewsFront Serbia

 

Током Васкрса, три православне цркве, српска, грчка и македонска и руски манастир су оштећени или изгорели до темеља, без јасног узрока и разлога.

 

Од српске цркве у Њујорку су остали само зидови, македонску православну Цркву Васкрсења у сиднејском предграђу Рокдејлу ватрена стихија је потпуно уништила, грчка православна Црква Благовести у Мелбурну је оштећена, а пожар у манастиру Валаам у Русији и даље букти.

 

Изгорела је црква «Светог Саве» на Менхетну у Њујорку и иза себе оставила у шоку и вернике и становнике овог великог америчког града.

 

111

 

Црква је саграђена 1850 године. 1942 године су је откупили Срби од Англиканске цркве за 30 000 долара.

 

 

Храм је проглашен за прву српску саборну цркву у САД, а пре четири деценије су га америчке власти прогласиле за једну од најзначајнијих православних светиња у САД. Комисија за заштиту споменика града Њујорка је шездесетих година прошлог века прогласила цркву за споменик под заштитом града.

 

Црква је спаљена око пола сата након завршене Васкршње Литургије, како каже отац Ђокан Мајсторовић.

 

Током Васкрса је спаљена и македонска православна црква у Сиднеју, свега неколико сати након Литргије.

 

 

И сами ватрогасци су били запањени интензитетом пожара и брзином којом се црква срушила. Повређена су три ватрогасца у покушају да зауздају побеснелу ватру. За сада нема назнака шта је узрок пожара.

 

Исте ноћи, пожар је оштетио и најстарију грчку православну цркву у Мелбурну око 1.40h. Дим који куља кроз прозоре и кров су приметили полицајци који су пролазили поред храма.

 

Црква је саграђена 1901 године и заштићена је као културно и историјско добро. У њој се чувају веома старе и вредне иконе».

 

На Васкрс је на северу Русије изгорео и конак манастира Валаам из XIX века.

 

Пламен је букнуо у зимском конаку који се налази у старој згради која припада манастиру Валаам, а налази се одмах поред цркве.

 

Портпарол манастира Валаам Михаил Шишков каже да се ватра проширила на један од станова који се налазе у истој згради.

 

 

 

Остаје питање..ко је спалио православне светиње, на три краја света, на највећи православни празник? И зашто?

 

А ако су пожари букнули без учешћа људске руке, можемо само са зебњом да се запитамо.. Зашто су православне цркве изгореле баш на Васкрс, на дан када је Господ, својим Васкрснућем, људима подарио победу над смрћу?

 

Ката

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;