Фестивал руске музике «Бољшој» у етно-селу Дрвенград, под руководством режисера Емира Кустурице, ове године ће се одржати од 15. до 17. јула, уз учешће стотину младих музичара из Србије и Русије, који ће се такмичити у извођењу класичних композиција руских и српских композитора.

 

Kusta112

 

По завршетку фестивала, међународни жири ће изабрати најбоље извођаче у две узрасне групе, којима ће бити додељена главна награда конкурса «Златна матрјошка». На челу жирија четвртог фестивала биће чувени руски пијаниста, народни уметник Русије и солиста Московске државне филхармоније Јуриј Розум.

 

«Музика нам пружа могућност да превазиђемо ограничења и осетимо праву слободу. Та независност духа већ четврту годину испуњава Мокру Гору. Основни симбол фестивала је музичка матрјошка, која симболизује праву суштину свесловенског јединства, чије оваплоћење је у слободи музичког израза», изјавио је Кустурица, а преносе Вечерње Новости.

 

Основна идеја фестивала је подршка младима талентима из музичких школа и академије Србије, као и младих талената из различитих региона Русије. Сваке године фестивал «Бољшој» окупи око 5000 гледалаца. Међу уметницима, који наступају на фестивалу у Дрвенграду су чувени руски и српски музичари: Денис Мацујев, Јуриј Розум, Немања Радуловић, Алена Бајев.

 

Овогодишње издање фестивала имаће нови визуелни изглед који ће приказати јединство културних вредности два словенска народа — Русије и Србије. Лого фестивала је састављен од неколико симбола, од којих је централни руска матрјошка (бабушка) у бојама руске и српске државне заставе.

 

Ката

Тагови: ; ;