Командант ратне морнарице САД Џон Ричардсон је изјавио да летови руских авиона близу америчких бродова и авиона у региону Балтика повећавају тензије између САД и Русије.

 

77286_vest_mig31

 

«Не мислим да Руси покушавају да испровоцирају инцидент. Мислим да покушавају да пошаљу сигнал. Мислим да је јасно да желе да нам ставе до знања да виде да смо тамо на Балтику», рекао је Ричардсон новинарима у Пентагону.

 

Министарство одбране САД навело је у петак да је руски «СУ-27» извео маневар изнад америчког авиона «РЦ-135» који је био у мисији осматрања изнад Балтичког мора. У априлу је руски авион дошао на око 15 метара од америчког, док су два руска авиона летела близи америчко брода.

 

«Надам се да можемо зауставити ову врсту активности», рекао је Ричардсон и додао да такви поступци повећавају шансу за «тактичку грешку», јавља Танјуг, а преноси Блиц.

 

Ричардсон је рекао да ће САД, ако дође до инцидента настојати да не буде пораста тензија између две земље.

 

«Желимо неку врсту нормализације тамо», рекао је Ричардсон.

 

Он је позвао Москву да се придржава поморског споразума који су потписале САД и совјетске силе 1972 године како би се избегли поморски инциенти и спречило да неки такав догађај ескалира.

 

Руски Министар спољних послова Сергеј Лавров бранио је лет руских авиона над америчким бродом, наводећи да су пилоти одлучили да погледају разарач «с безбедне удаљености».

 

Руски авиони су били на мање од 30 метара од палубе брода. Амерички државни секретар Џон Кери је осудио поступак руске авијације и додао да је морнарица могла да пуца.

 

Москва је више пута изразила незадовољство због близине америчких бродова и авиона њеним границама.

 

С друге стране руска анексија Крима и подршка проруски снагама у источној Украјини је појачала тензије измедју Русије и САД, а НАТО је распоредио хиљаде додатних војника у региону и појачао патроле и вежбе.

 

Ката

Тагови: ;