Владимир Путин, руски Председник, је лидер који успева да доноси дипломатске победе на разним странама света, а једна од последњих која се може назвати «великом» је победа коју Запад никако не жели да призна, а која постаје све очигледнија.

Реч је о Јапану, дугогодишњем америчком «сателиту». Ствар је у томе што државни врх Јапана одбија сугестије САД и водећих чланица НАТО алијансе на пољу грађења односа са Русијом.

eea010446cee3dd3c5589603555d88db

Наиме, како су писали раније јапански медији, Барак Обама је лично агитовао код јапанског Премијера да откаже раније договоре о посети Русији.

Разговор у ком је Обама наговарао Шинзо Абија, Премијера Јапана, да откаже посету Руској Федерацији се десио 9 фебруара, нешто мало после информације да се воде разговори о званичној посети јапанског Премијера Русији, објавила је јапанска новинска агенција Кјодо Њуз.

Сада издање Јапан Тајмс пише да је Ангела Меркел, немачка канцеларка, наговарала Абија да се Јапан прикључи НАТО алијанси, али је Аби то одбио.

Наиме, Меркелова је приликом њиховог сусрета у марту 2015 године предложила Абију да се покрене процес учлањења Јапана у НАТО, али је Аби одбио уз образложење да би то нарушило односе Јапана са Руском Федерацијом.

«Зашто не би Јапан постао чланица НАТО алијансе? Ја могу наговорити британског Премијера Дејвида Камерона и француског Председника Франсоа Оланда да подрже такву иницијативу», рекла је Меркелова Абију током њихових разговора, сазнаје Јапан Тајмс.

«То би уништило сваку могућност договора са Русијом око Курилских острва», кратко је рекао Аби и додао да не жели да наруши односе са Русијом.

Како су раније писали медији, незванични договор је да Аби посети Русију 6 маја ове године, а да ли ће се то и десити остаје да се види. Иницијатор овог састанка и посете је Аби, а то је факт који додатно иритира Вашингтон, пише Правда.

Јапан је традиционални савезник Америке, а са Русијом има конфликт у вези Курилских острва, међутим, све су гласнији политичари у Јапану који заговарају зближавање са Русијом као све утицајнијим фактором у азијском и пацифичком региону.

Ката

Тагови: ; ;