НАТО не жели сукоб са Русијом, трку у наоружању и нови хладни рат, али сматра да треба да реагује на акције Москве показивањем своје снаге, рекао је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг у интервјуу Европској алијанси водећих периодичних магазина „ЛЕНА“ у који улази и „Велт“.

 

69e4694f78b9e928e81f11d554fb9372

 

„Не тражимо конфронтације са Русијом. Не желимо хладни рат, не желимо трку у наоружању. Међутим, ми реагујемо на анексију Крима и дестабилизацију ситуације на истоку Украјине“, тврди Јенс Столтенберг.

 

„Важно је држати отвореним канале за политички дијалог и наћи путеве за смањење напетости и избегавати неспоразуме“, изјавио је државни секретар НАТО-а.

 

Столтенберг је истакао важност одржавања седница Савета Русија—НАТО.

 

„То је важно јер ако будемо ћутали, нећемо решити постојеће проблеме“, навео је Столтенберг.

 

Он није искључио да на самиту који је заказан за јул у Варшави може бити одржана још једна седница Савета Русија—НАТО.

 

„У принципу, ја ништа не искључујем“, рекао је Столтенберг.

 

У исто време он сматра да НАТО треба да реагује на акције Русије показивањем снаге и убедљивим средствима застрашивања. „Због тога јачамо присуство на истоку Алијансе“, навео је Столтенберг, додајући да војно руководство НАТО намерава да по принципу ротације пошаље у прибалтичке земље по батаљон, пише Восток, а преноси Правда.

 

„Ради се вишенационалним снагама“, објаснио је генерални секретар.

 

По његовим речима, циљ је да се јасно стави на знање да ће се напад на једног савезника сматрати нападом на читаву Алијансу. Одлука о мисији ће бити донета на самиту НАТО у Варшави, рекао је он.

 

Столтенберг не сматра да распоређивање додатних снага на истоку представља јасно кршење Основног акта Русија-НАТО.

 

„То што сада радимо у Прибалтику и у Пољској није увећавање значајних борбених снага“, тврди он, објаснивши да НАТО не намерава да на сталној основи тамо распоређује хиљаде војника.

 

„Од тога смо далеко“, уверава Столтенберг.

 

Ката

 

Тагови: ;