Руже које су чланови породица страдалих и делегација РС положили на место страдања војника у Добровољачкој улици бачене су у контејнер након њиховог одласка.

 

 

cvece

У Сарајеву су данас, полагањем цвећа и поменом, обележене 24 године од злочина над припадницима бивше Југословенске народне армије у Добровољачкој улици.

 

У нападима паравојних муслиманских формација и тзв. Територијалне одбране 2. и 3. маја 1992. године убијена су 42 војника, 71 рањен, а 207 је заробљено.

 

Тим поводом данас је прво одржана литургија у Цркви Светог Ђорђа у Источном Сарајеву, а потом и парастос, а затим су учесници скупа кренули ка некадашњој Добровољачкој улици.

 

Обележавању годишњице злочина су присуствовали преживели учесници и породице страдалих, као и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, који је рекао да је напад на колону ЈНА био кукавички и злочиначки напад на тада једину легитимну војску у бившој Југославији.

 

Присутни су били и председник и потпредседник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и Ненад Стевандић, председник републичке Борачке организације Миломир Савчић, посланик у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић и први председник Народне скупштине Српске Момчило Крајишник.

 

Како преносе медији из РС, један сат пре него што је колона из Источног Сарајева стигла, у бившој Добровољачкој окупило се стотинак ветерана паравојних муслиманских формација Зелених беретки, Патриотске лиге и тзв. Територијалне одбране РБиХ, а присуствовао је и кантонални министар за борачка питања Мухарем Фишо.

 

Присетили су се грађана који су, према њиховим речима, одбранили град без војне опреме и дали своје животе за Сарајево и Босну и Херцеговину, преноси Фена.

 

Истовремено, медији извештавају да су беле руже које су чланови породица страдалих припадника ЈНА и делегација Републике Српске данас положиле уз запаљене свеће на место страдања бачене у контејнер недуго након одласка делегације.

 

Цвеће и свеће су бацили припадници комуналне службе, преноси портал „Кликс“, док из тог предузећа демантују писање медија.

 

Ово је први пут да се исти дан када је цвеће и положено склања са места обележавања и баца.

 

Како преносе медији, обележавање је протекло без инцидената, али уз појачано присуство полиције.

 

 

НОВОСТИ

 

Тагови: ; ;