Српска православна црква Свети Сава на Менхетну, коју је у недељу прогутао пламен само неколико сати после васкршње службе, била је деценијама кичма српске заједнице у Њујорку, пише данас The New York Times.

Само два сата пре пожара на ФБ страници цркве су постављене слике васкршње службе на којим се виде свештеници и лепо обучени, насмејани парохијани окупљени око корпе пуне разнобојних јаја, додаје њујоршки дневник.

sveti-sava

Лист преноси речи Хермана Тулипа, туристе из Холандије, који каже да је, по избијању ватре, један човек узбуђено викао окупљеним пролазницима: «Ово је моја црква! Ово је моја црква! Зашто снимате?»

Неки од парохијана, попут двадесетогодишњег Дејана Липовца, су плакали испред руиниране цркве сећајући се да су само неколико сати раније били на у њој на Литургији.

Црква Светог Саве је уписана у Национални регистар историјских места Њујорка 1968 године, преноси mondo.rs, а исте године је добила статус одреднице града због, како је тада навела комисија, специјалног карактера, историјског значаја, естетике, наслеђа и културних карактеристика Њујорка, које је чине незаменљивом.

The New York Times наводи да је, према речима 22-годишње Јоване Ђурђевић, црква била од виталног значаја за многе Њујорчане пореклом из Србије.

021a

«Ја сам практично одрасла у овој цркви. Ту сам крштена, моји пријатељи су се овде венчали, овде сам долазила на сахране. Била сам ту сваке недеље, ишла сам ту у недељну школу и научила српски у њој», рекла је она.

Током васкршњих празника пожар је беснео у најмање четири православне цркве на три континента.

crkva-1

Поред цркве Светог Саве на Менхетну, у пожару је уништен храм канонски непризнате македонске цркве у Сиднеју, а оштећена грчка црква у Мелбурну и комплекс манастира Валаам, на острву језара Ладога у Русији.

Ката

Тагови: ; ;