Три Србина претучена су на Васркс у КПЗ-у Зеница. Предрага и Ненада Бајића и Синишу Бабића, незванично, у затворској ћелији претукли су припадници селефијског покрета.

 

dru (2)

Након указане медицинске помоћи у зеничкој болници, враћени су на амбулантно лечење у затвор.

 

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је данас поводом напада на више затвореника Срба у Казнено-поправном заводу у Зеници, да су предузете све мере и да никоме не прети било каква опасност, као и да није добро да се овај догађај искористи за било какву ескалацију.

 
Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци о дешавањима у КПЗ у Зеници рекао да је од јутрос у контакту са Министарствим правде Федерације БиХ, одакле је добио уверавања да су предузете све мере да се истраже околности цијелог догађаја, на чему ће, како је рекао, у потпуности и до краја инсистирати.

 

«Имам увјеравања да је и надлежно Тужилаштво предузело све мере да се спроведе комплетна истрага.

 

Министар правде Републике Српске је рекао да су нападнути обезбеђени, а нападачи изоловани тако да не постоји никаква могућност даљег контакта.

 

«Тражио сам и надам се да ћу до краја дана имати могућност да контактирам са неким од нападнутих, а имам и уверавања да ће ми тај контакт бити омогућен. Надам се да ћу с неким од њих разговарати током дана, а уколико не буде такве могућности одлучићу да ли да тражим неопходну сагласност, да у току сутрашњег дана одем у Зеницу и разговарам са тим људима», навео је Касиповић.

 

Он је рекао да је су мир и сигурност у казнено-поправним заводима и установама у Републици Српској на највишем могућем нивоу, као и да је уверен да ће и колеге у Федерацији БиХ тако нешто обезбедити.
Касиповић је рекао да већ десет година трају захтеви да Срби не издржавају казне у Зеници, као и да на потписивању меморандума који би то омогућио инсистира већ годину дана.

 

Председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да је управа Казнено-поправног завода Зеница директно одговорна за напад групе осуђеника Бошњака на тројицу затвореника Срба на Васкрс, те да институције Српске морају тражити одговорност лица у ланцу од министра правде Федерације БиХ до управе КПЗ Зеница.
Савчић је поручио да овај напад није нимало безазлен инцидент и није само усмерен на наношење повреда нападнутим лицима, те не смије проћи без санкција и предузимања конкретних мера.

«Очигледно је да је биран датум и да напад није случајно извршен на највећи хришћански празник. Убеђен сам да је реч о пажљиво бираном тренутку када ће бити извршен», рекао је Савчић.

 

Савчић је оценио да је овај напад доказ да што пре треба приступити измјенама Кривичног закона, Закона о кривичном поступку и Закона о извршењу кривичних санкција, као и да лица која издржавају казну за ратни злочин не треба да издржавају казну у срединама где су мањина, као што Срби издржавају казну у КПЗ Зеница.
Он је нагласио да у Српској нема затвора у којем казну за ратни злочин издржавају Бошњаци или Хрвати, па и за већину других злочина.

«Ови напади су нешто што ће се сигурно дешавати управо због дневне политике која се води на линији ратног злочина. Увек имамо најмање две, а врло често и више истина, и то је нешто што не искључује могућност да се тако нешто деси, већ додатно подгријава могућност», додао је Савчић.

 
Он је рекао да је управа КПЗ Зеница, према његовим сазнањима, ускратила права Србима по питању верских слобода и испољавања вере, као и да овај напад отвара питање да ли ће Срби у КПЗ Зеница сада под притисцима и уцјенама морати признати и оно што нису урадили.

 
Он је додао да БОРС већ дужи временски период добија информације да ће се управо овако нешто десити, само је било питање времена.

 
Више лица повријеђено је у тучи између затвореника у КПЗ Зеница, речено је данас Срни у Министарству унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона. У МУП-у наводе да се туча догодила јуче, а повријеђени су збринути у зеничкој болници.

 
Извор: РТРС, Срна

Тагови: ;