Хрватска поново блокирала Србију на путу ка ЕУ

На састанку амбасадора земаља чланица ЕУ у Бриселу, Хрватска поново није дала сагласност за отварање поглавља 23 у преговорима Србије и Уније.

 

srbija-hrvatska-zastave-jpg_660x330

 

После паузе од неколико недеља, председавјућа ЕУ Холандија је поново покушала да постигне консензус земаља чланица, подижући ово питање на виши, амбасадорски ниво одлучивања.

 

Међутим, како сазнаје РТС, представник Хрватске поновио је да не може да се сложи са отварањем поглавља 23 наводећи познате аргументе о регионалној надлежности српског суда за ратне злочине и заступљености хрватске мањине у парламенту Србије.

 

Извори у ЕУ кажу да ће се консултације Брисела и Загреба о овом питању наставити наредних дана, а да циљ и даље остаје отварање поглавља 23 и 24 за време холандског председавања, што значи пре краја јуна. Мада, објективно, све је мање времена за неопходне процедуралне припреме.

 

Извори са састанка кажу да су у Европска комисија и неке земље чланице, посебно Немачка, инсистирале да је отварање поглавља 23 потребно због очувања кредибилитета процеса, подсећајући Загреб на декларацију Хрватског сабора којом се обавезао да неће блокирати суседе у европским интеграцијама због билатералних питања која нису део европског законодавства.

 

НОВОСТИ

Коментари: