На данашњи дан: 16 НАТО авиона и квар на радару су били потребни да се обори Потпуковник Миленко Павловић

Велики је број часних војника и официра који су 1999 године бранили Србију од НАТО агресије. Међу њима је и Миленко Павловић, који је на данашњи дан погинуо не желећи да одступи пред далеко надмоћнијим непријатељем.

Потпуковник Миленко Павловић је био пилот Војске Југославије и командант 204 ловачко-авијацијског пука.

Milenko_Pavlovic_Jutjub

До тог кобног 4 маја, када је Миленко Павловић отишао у легенду, неколико авиона је изгубљено услед разних кварова који су се обично дешавали непосредно по узлетању. Већина пилота је успела да се спасе, уз једну жртву – погинуо је мајор Зоран Радосављевић, пише Правда.

Дана 4 маја 1999 око 12.00 примећена је већа група НАТО авиона која је дејствовала у правцу Ваљева, углавном на фабрику муниције Крушик и на војна складишта у селу Причевић. Команду да полети добио је један од млађих официра. Међутим, потпуковник Павловић је телефонском везом наредио да се позвани пилот задржи и уместо њега је он полетео ка Ваљеву авионом МиГ-29, № 18109.

Убрзо се нашао над Ваљевом. После самог узлетања му се покварио генератор наизменичне струје тако да је остао без радара. Павловић се упустио у неравноправну борбу против 16 НАТО авиона. Успео је да их збуни и чак натера у бекство смелим наступањем али је убрзо, око 12:45, био погођен са три ракете које је испалио холандски пилот из авиона Ф-16 фајтинг фалкон који је био западно од Тузле. Погинуо је још у ваздуху. Остаци његовог авиона пали су у село Петница. Сахрањен је 6 маја 1999 на Бежанијском гробљу у Београду.

 

Ката

Коментари: