Крађа хране ради утољавања глади није законски преступ, одлучио је Врховни касациони суд Италије.

 

Суд је одлучивао о случају незапосленог Украјинца Романа Острјакова који је 2011 био осуђен на шест месеци затвора и плаћање 100 евра казне зато што је украо два мања комада сира и једно паковање виршли у вредности од 4 евра.

 

gladno-dete1

 

Врховни касациони суд Италије је овако одлучио: „Не подлеже кажњавању онај кога нужда натера да украде мању количину хране да би задовољио животно важну потребу да се прехрани“.

 

Италијански медији су овакву одлуку назвали „правилном и умесном“. Додуше, има и оних који сматрају да та одлука „легализује ситније крађе намирница“.

 

Утицајни и популарни италијански дневни лист Corriere Della Sera, који је подржао одлуку суда, указао је да се у Италији сваког дана број људи који прелазе у „табор сиротиње“ повећа за преко 600.

 

Одлука Врховног касационог суда, оцењује La Stampa је „свима опомена да у цивилизованој земљи чак ни најгори људи не треба да гладују“.

 

„Случај Острјакова“ претходно су разматрале две италијанске судске инстанце. И ни једна није стала на његову страну. Нити, генерално гледано, на страну гладних.

 

Одлука Врховног касационог суда је коначна. На њу нема права жалбе.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;