Eвропске земље коjе буду одбиле да поделе терет избегличке кризе, мораће да плате око 250.000 евра по избеглици, обjавили су «Фаjненшел таjмс» и «Политико», наводећи да jе то предвиђено новим предлогом Eвропске комисиjе коjи ће данас бити обелодањен.

 

As countries like Greece, Macedonia and other Balkan states limit their borders to the human masses of migrants with more and more refugees stranded in limbo. Mana Rabiee reports.

 

У питању jе казнена клаузула, што jе jедан од наjспорниjих делова предложене измене «Даблинских прописа», навели су неименовани европски званичници.

 

Извори наводе да, међутим, постоjи могућност да се о овоj мери расправља и наредних дана и да би та клаузула могла да се измени.

 

И Политико указуjе да ће европске земље, коjе буду одбиле сарадњу, морати за то скупо да плате.

 

Роjтерс jе, такође, обjавио да ће Eвропска комисиjа данас предложити реформу правила азила, у време када међу владама земаља EУ постоjе дубока размимоилажења о приступу мигрантскоj кризи.

 

EK jе прошлог месеца наговестила могућност да укине правило из такозваног «Даблинског система», по коме jе за азиланте одговорна прва држава EУ у коjу уђу, што jе представљало велики терет за Грчку и Италиjу.

 

Роjтерс међутим наводи, позиваjући се на два извора EУ, да ће у предлогу Kомисиjе бити задржан принцип «прве земље», али да ће бити укључен и централни план распоређивања тражилаца азила по Eвропи, како би се земљама на ободима Униjе дала могућност да их преселе, уколико прилив азиланата буде сувише велик.

 

Jедан извор EУ рекао jе да ће Kомисиjа такође предложити «механизам финансиjских санкциjа» за земље коjе одбиjу да прихвате азиланте.

 

«Tо треба да буде више од симболике, али и да се схвати као цена коjа се не може платити. Aко нека држава чланица не покаже солидарност у прихватању избеглица, то мора надокнадити финансиjском солидарношћу», рекао jе таj извор.

 

Прошле године, Kомисиjа jе сугерисала да би се државама могла дати могућност да, уместо да прихватаjу азиланте, плате 0,002 одсто националног дохотка за помоћ мигрантима. Eвропски лидери, међутим, нису то одобрили.

 

Jедан европски дипломата у Бриселу рекао jе да би нови предлог о финансиjском кажњавању такође био непопуларан.

 

Танјуг

Тагови: ;