Данијела Ћетковић живи у БиХ, има 16 научних радова иза себе, ускоро ће магистрирати биологију, спрема се да упише докторат. Ради у пекарској индустрији као референт набавке.

 

Она је раније изразила жељу да жели да остане у БиХ, но како сада ствари стоје , ова земља јој не пружа шансе за запослење у струци.

 

danijela-440x315

 

«Дипломирала сам на Природно математичком факултету, имам 16 научних радова представљених на међународним скуповима. Радим као референт набавке, од јаја и брашна — до машина за прављење колача. Радила сам у струци неколико месеци, највише у школама, а у суштини, посебних услова овде нема», казала је у разговору са Анђелком Марковић, репортерком Н1.

 

Волонтирала је на ПМФ, али званично запослена као биолог — од сада није била. Каже да је у РС јако мало конкурса, а и када их има то су обично за позиције професора биологије у средњим и основним школама. У ФБиХ је ситуација мало боља, чак је једним и била на разговору у УНДП, али није прошла као кандидат, те је завршило са речима «тражимо некога другог», како то и обично бива.

 

За Н1 казала да она није тип који тражи 2000 КМ и да лежи, и не ради ништа. Њој треба прилика да заради свој новац у струци, али сматра, да у овом систему то није могуће.

 

«Не кажем да ће ме и у иностранству дочекати раширених руку», појашњава.

Током израде својих 16 научних радова имала је доста подршке од професора са факултета, док је теренски рад сама финансирала. Бавити се научним радом и самостално финансирати је немогуће.

 

«Управо сада чекам да ми се договори одбрана мастер рада на ПМФ у Тузли, јер мог одсека у Бањалуци нема. Због изгубљене воље сам то оставила пре две године, иако је све спремно, али ето за неколико месеци ћу обавити и тај службени део «.

 

Планира уписати и докторат, али не јер пати од титула, већ зато што ће као докторант имати приступ савременим лабораторијама, које самостално не би могла плаћати.Каже да су јој након окончања студија професори на факултету понудили место асистента, али због политике није остала.

 

«У државним институцијама је то тако. Просек није битан, научни радови исто. Ако вас неко прогура бићете тамо. Ја сам колатерална жртва овог система, а на то радно место су дошли анонимуси из те области», каже.

 

Подцртала је тужну чињеницу да се доста њених високообразованих колега враћа на ниво средње школе, управо због запослења. Она ни то не може урадити, јер је завршила гимназију. Будући да БиХ није у ЕУ, дипломе са факултета у РС теже пролазе од оних из ФБиХ. Каже да ако остане овде, неће радити у струци. Има планова за приватан бизнис, али «од пројаката се не живи», те ће своју будућност сама покушати да изгради.

 

Ката

Тагови: ; ;