Сиријски Председник Башар Асад је у телеграму, упућеном Владимиру Путину поводом Дана победе, упоредио хероизам под Стаљинградом у Другом светском рату са ситуацијом у Алепу данас.

 

asad-5z

 

«Стаљинград је близак Алепу и свим сиријским градовима. Сирија обећава да неће пристати ни на шта мање од пораза агресора и коначне победе», цитирају текст телеграма РИА Новости.

 

«Народ Русије је платио високу цену победе и непоколебљив је у настојању да та победа остане у сећању генерација током векова», каже се у документу.

 

Председник Сирије је истакао да је подршка Русије у борби против тероризма показала спремност руског народа да стане пред лице неправде и да победи.

 

Алепо су поређивали са Стаљинградом и раније. У фебруару је британском издању Spectator написано да је сиријска војска, уз помоћ руског ваздухопловства, ослободила покрајину Алепо као што су совјетске трупе 1942-1943 године ослободиле окупирани Стаљинград.

 

Масивни минобацачки и ракетни напади терориста на Алеп су трајали више од недељу дана. Убијено више од 100 цивила. Терористи су извели два главна покушаја напада град са запада, али је сиријска војска успела да одбије нападе уз помоћ авијације.

 

Ката

Тагови: ; ;