На 14 од 15 бирачких места на којима су јуче поновљени избори СНС победио са освојених 54,35 одсто гласова, док је коалиција ДСС-Двери добила 22,58 одсто.
opozicija

 

Изборна драма дуга десет дана у којој су се власт и опозиција међусобно оптуживале за изборну крађу окончана је синоћ. Коалиција ДСС-Двери прескочила је цензус и тако постала седма изборна листа која се нашла у новом сазиву Скупштине Србије. Истовремено, на 15 бирачких места на којима су због нерегуларности поновљени парламентарни избори, Српска напредна странка је освојила далеко већи број гласова него 24. априла.

 

Како је саопштио РИК на 14 пребројаних бирачких места листа на чијем је челу Александар Вучић освојила је 54,35 одсто гласова, а коалиција коју предводе Санда Рашковић Ивић и Бошко Обрадовић 22,58 одсто. И једни и други били су више него задовољни оваквим епилогом. Сат иза поноћи РИК је саопштио и да је коалиција СПС-ЈС на овим бирачким местима добила 7,85, СРС 3,16, СДС-ЛДП-ЛСВ 2,58, ДС 2,27.

 

Славље је владало и у штабу Демократске странке Србије где су уз лидере коалиције ДСС-Двери Санду Рашковић Ивић и Бошка Обрадовића били и председници Демократске странке и покрета „Доста је било” Бојан Пајтић и Саша Радуловић. Они су поручили да је овај изборни резултат „почетак краја Вучића” те да је позив њиховим бирачима да гласају за ДСС-Двери био глас против изборне крађе.

 

Лидер Двери Бошко Обрадовић саопштио је да је коалиција тог покрета и ДСС-а освојила 25 одсто гласова на свих 15 бирачких места односно да је за њу гласало 1.998 од 8.285 изашлих бирача.

 

«Тај резултат, плус оно што су освојили ДЈБ, коалиција око ДС-а и ЛДП-СДС-ЛСВ далеко је већи од нашег збира 24. априла и доказује да су се грађани пробудили и послали јасну поруку да неће СНС и Вучић одлучивати о изборима у Србији”, рекао је он.

 

Уз констатацију да је опозиција „знатно ојачала за само десет дана”, он је поручио да ће после ових избора Скупштина повратком државотворне странке каква је ДСС и уласком нове политичке снаге каква су Двери,  бити много богатија и озбиљнија.

 

«Имаћемо глас у Скупштини за све који га одавно немају: за домаће привреднике и пољопривреднике, ратне војне инвалиде, ветеране рата, презадужене и самохране породице… Такође, имаћемо нови квалитет политичког живота у Србији који смо остварили унутар опозиције показујући високу грађанску свест и одговорност да без обзира на различитости па и сукобе из прошлости стојимо заједно кад се брани изборна воља и демократија”, навео је Обрадовић.

 

Он је најавио и да ће четири опозиционе листе сачинити детаљни извештај о нерегуларностима и да ће из њега уследити њихов заједнички скупштински предлог промене изборног законодавства како се „овако нешто не би више никад поновило”.

 

Обрадовић је Вучића оптужио за манипулације јер није поменуо резултате поновљеног гласања на бирачким местима у Ужицу „где нас је добио за само 16 гласова, ни Нови Београд где смо их победили и освојили више” и додао да заједно са осталом опозицијом имају више од 50 одсто освојених гласова на бирачком месту на Новом Београду.

 

Председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић рекла је да је Вучић после ових избора успео у једној ствари – „да уједини опозицију око истине, правде, борбе за институције, слободне медије и против изборне крађе која је недвосмислено била”. Она је рекла да је та коалиција успела да се пласира у парламент „са великом победом” оцењујући да је на поновљеним изборима „прорадио српски инат”.

 

Лидер покрета „Доста је било” Саша Радуловић поручио је Вучићу да су „у лажи кратке ноге” и навео да је ДЈБ позвао своје гласаче да подрже ДСС-Двери јер је то био глас „против изборне крађе”. Он је изнео и тезу да је СНС ушао у „тајну коалицију” са Српском радикалном странком на јучерашњим изборима, илуструјући то подацима с појединих бирачких места где су радикали, за разлику од 24. априла, освојили једва двоцифрен број гласова.

 

«Велика контрола на бирачким местима била је кључна ствар јер смо се организовали да спречимо манипулације и спречили смо мобилне екипе СНС-а да шиканирају грађане и с бирачких места дојављују ко није гласао. Највећи губитник ових избора је Вучић који има само 97 мандата и биће му јако тешко да настави да влада као сада, а и апетити његових коалиционих партнера ће значајно порасти”, закључио је Радуловић.

 

Председник ДС-а Бојан Пајтић казао је да резултате ни синоћ „није саопштио РИК него Александар Вучић, што говори да нема владавине права нити поделе власти, већ само воље једног човека који је данас поражен”.

 

«Вучић је хтео да овим изборима повећа број посланика и учврсти апсолутну власт и уништи ДС. Данас има 27 посланика мање, а поред ДС-а добио је још две опозиционе посланичке групе у парламенту. Око разлика у програмима између нас и ДСС-Двери било је спорова, и убудуће ћемо се жестоко око њих спорити, али се нећемо спорити око права гласа које је неприкосновено”, казао је Пајтић, додајући да ће опозиција на председничким изборима идуће године „бити спремна да спречи крађу”.

 

Лидер демократа најавио је и да ће ДС после конституисања парламента иницирати формирање анкетног одбора који би утврдио „колико је гласова покрадено”, процењујући да је „опозиција оштећена за 200.000 до 300.000 гласова”. Он је навео и да их «ниједан амбасадор није учио како да се боре за слободу и демократију у Србији”.

 

Политика

Тагови: ; ;