САД и Русија су постигле договор о проширењу прекида врате на град Алепо, где су претходних дана појачане борбе између сиријске војске и побуњеника, изјавили су амерички званичници. Званично саопштење о постигнутом споразуму очекује се касније данас.

 

Договор је, према њиховим речима, постигнут касно синоћ, а ступио је на снагу у среду у минут после поноћи, по времену у Дамаску. Званичници су рекли да је од тада примећено смањење насиља, али да и даље има кршења примирја у неким подручјима.

 

Sirija-Alep-Bombardovanje-620x350

 

Прошле недеље ступио је снагу споразум о привременом прекиду ватре у подручју око главног града Дамаска и у провинцији Латакија.

 

Изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура је апеловао данас на обуставу борби у сиријском граду Алепу, упозоривши да би у противном могло да дође до катастрофе.

 

«Алтернатива је истинска и потпуна катастрофа зато што бисмо могли да видимо како 400 000 људи иде ка турској граници», рекао је Де Мистура после разговора са француским и немачким Министрима спољних послова у Берлину.

 

Разговори у Берлину, у којима је учествовао и лидер главне сиријске опозиционе групе Ријад Хиџаб, део су овонедељних дипломатских напора док преговарачи настоје да спасу примирје које прети да пропадне.

 

Де Мистура је истакао да повратак мировним преговорима зависи од примирја.

 

«Алеп је сада тест за све нас», нагласио је он, преноси АФП.

 

Немачки Министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер и његов француски колега Жан-Марк Еро такође су упозорили на сличан исход.

 

«Ако у наредних неколико сати не дође до прекида ватре у Алепу, све би могло да пропадне. Све наде које смо полагали у мировни процес могле би да се распрше, чак иако је он нужан за Сиријце, за све избеглице које желе да се врате у своју земљу — рекао је Еро.

 

Ката

Тагови: ;