У Васкршњу недељу, на светли уторак 3 маја 2016 године, становници Доњецка су се молили на Литургији у част иверске иконе Богородице у храму Иверског женског манастира у Доњетској Епархији Украјинске православне цркве московске Патријаршије.

 

2h

 

Храм се налази на један километар од епицентра борби на фронтовима Народне Републике Доњецк – на доњецком аеродрому.

 

3h

 

Литургију је служио Митрополит доњецки и мариупољски Иларион. Прислуживали су му Митрополит горловски и словенски Митрофан, Владика новоазовски Васофоније, Архиепископ макејевски Варнава и многобројни свештеници и свештенослужитељи православних епархија Донбаса, јавља Русская планета.

 

1h

 

Храм посвећен икони Иверске Богородице је саграђен 1997 године. У децембру 2001 године је отворено подворје манастира Светог Николаја. У децембру 2002 године је од Светог Синода манастир добио статус независног.

 

6h

 

Током 2014 године су храм и припадајуће зграде манастира подвргнути варварском бомбардовању украјинских оружаних снага. До средине децембра 2014 године монахиње нису напустиле манастир, али је 18 децембра те године манастир потпуно опљачкала војска Украјине.

 

5h

 

Од маја 2016 године нема монахиња у Свето-Иверском манастиру. Међутим, када војна ситуација то дозволи, оне дођу да га посете и да, колико је то могуће, успоставе какав такав ред.

 

4h

 

Ката

 

Тагови: ; ; ;