Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да Турска неће мењати свој антитерористички закон као што је тражила Европска унија у замену за укидање шенгенских виза за грађане Турске.

 

Erdogan

 

«Ми ћемо ићи својим, ви идите својим путем», рекао је Ердоган, дан након што је премијер Ахмет Давутоглу, који је са ЕУ постигао споразум о либерализацији визног режима, најавио да одлази са функције.

 

 

У говору у Истанбулу, Ердоган је рекао и да треба што пре организовати референдум о уставним реформама које дају шира овлашћења шефу државе, јавиле су светске агенције.

 

«Неопходно је да хитно одлучимо о новом Уставу с председничким овлашћењима. У најкраћем року је потребно организовати гласање о том питању», рекао је Ердоган и додао да ће нови Устав учинити Турску «јачом и стабилнијом».

 

 

Ердоган, који је на челу Турске од 2002. године, најпре као председник владе а потом 2014. године као шеф државе, у неколико наврата је помињао потребу за уставним реформама у земљи и преласка с парламентарног на председнички систем.

 

Давутоглу, чији су се политички ставови удаљили од Ердоганових, јуче је најавио да подноси оставку на место премијера.

 

Његова одлука, којом се отвара пут Ердогану да учврсти своју власт, не ступа одмах на снагу. Владајућа Партија правде и развоја (АКП) ће одржати ванредни конгрес 22. маја када ће изабрати новог вођу странке који ће бити и премијер.

 

 

 

Вечерње новости

Тагови: ; ; ;