Државни фонд Дубаија од данас је стопроцентни власник наутичко-туристичког комплекса у Тивту, што је прва инвестиција владе те арапске земље у Црну Гору.

Корпорација Инвестмент корпорејшн Дубаи договорила је куповину комплекса цији је већински власник био канадски милијадрер и власник рудника злата Питер Манк.

Djukanovic-seik

Нови и стари власници данас на конференцији за медије у Тивту нису желели да изнесу цену преузимања, наводећи да је реч о пословној тајни. Канадски дневник Глобал мејл је раније објавио да је реч о око 200 милиона евра.

 

Манк је крајем 2006. године купио од Владе Црне Горе некадашње војно бродоградилиште у Тивту за 23 милиона евра и претворио га у наутичко-туристички центар с једном од најсавременијих марина за мега и суперјахте у овом делу света.

 

Инвеститор тврди да је у комплекс до сада инвестирао 400 милиона евра.

 

Мухамед ел Шаибани, извршни директор Инвестмент корпорејшн Дубаија, рекао је да је међу приоритетима његове компаније да «оснажи позицију Црне Горе као најбоље европске јахтинг дестинације».

 

Црногорски премијер Мило Ђукановић је рекао да ће влада с новим инвеститорима наставити сарадњу «у реализацији јасне стратегије развоја наутичког туризма» у Тивту и Боки Которској, као и да ће «заједнички радити на даљем позиционирању Црне Горе као дестинације високо квалитетног туризма».

 

Поред 450 везова који су већ изграђени и у потпуности заузети и с већ добијеним одобрењима за изградњу додатних 400 везова и уз могућност изградње објеката на 280.000 метара квадратних, овај ризорт има потенцијал да се удвостручи и постане водећа луксузна лука за јахте на Медитерану, наводи се у заједничком саопштењу Инвестмент корпорејшн Дубаија и Порто Монтенегра.

 

Поред Манка, сувласници Порта су били неки од најбогатијих људи света, међу којима су руски олигарх Олег Дерипаска, лорд Џејкоб Ротшилд из банкарске династије и француски пословни магнат, извршни директор луксузних брендова Луја Витона и Хенесија Бернар Арно.

 

Ово је прва инвестиција државног фонда из Дубаија иако инвестиције последњих година у Црну Гору расту. УАЕ су међу осам највећих инвеститора у Црну Гору.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;