Први међународни Христоваскрсни фестивал православног филма, на којем ће бити приказано око 25 филмова из девет држава, биће одржан од 8. до 13. маја у Подгорици, којем ће, између осталих присуствовати, Никита Михалков и Емир Кустурица, најављено је на конференцији за новинаре.

 

Hristovaskrsni-festival

 

Организатор фестивала је невладина организација „Христоваскрсни фестивал православног филма“, а покровитељ је Митрополија црногорско-приморска.

 

Директор Фестивала, Радисав Јеврић, истакао је да ће Фестивал бити одржан у Крипти Храма Христовог Васкрсења, а улаз ће бити бесплатан. Фестивал ће 12. маја бити одржан у манастиру Острог.

 

На Фестивалу ће бити присутни аутори филмова. Биће приказано око 25 филмова, почев од анимираног, краткометражног, играног, документарног и дугометражног филма“, рекао је Јеврић.

 

Директор фестивала је најавио да ће на отварању, 8.маја, бити приказан филм Драгана Елчића Живот, након чега ће говорити Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије.

 

На Фестивалу ће бити приказани филмови из девет држава, међу којима су Црна Гора, Србија, Русија, Белорусија, Бугарска, Азербејџан, Грузија.

 

„Фестивалу ће присуствовати Никита Михалков, Емир Курстурица, Николај Бурљајев“, додао је Јеврић.

 

Слекцију филмова су, како је навео, одабрали професор на Академији уметности Драган Елчић и продуцент и драматург Јован Марковић.

 

Режисерка Нада Раховић, чији филм Искушење ће бити приказан током Фестивала, објаснила је да је то остварање рађено пре 20 година.

 

„То је једна прича о руској искушеници која је завршила Музичку академију и из разлога који су слични причи Ане Карењине, дошла је у Црну Гору да проведе свој живот у манастиру. Филм је обишао многе фестивале“, рекла је Раховићева.

 

 

У време кад је филм сниман, како је навела, руска искушеница се налазила у манастиру Дуга у близини Подгорице, а након тога је наставила да борави даље по православним манастирима.

 

„Филм није завршен у животу, само је завршен на филмској траци““, истакла је Раховићева.

 

 

Фестивал ће почети 8. маја у 21 сат у крипти Храма Христовог Васкрсења.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;