Нови главнокомандујући јединствених оружаних снага НАТО у Европи, амерички генерал Кертис Скапароти је назвао Русију претњом са којом се суочава савез. Скапароти је позвао чланице да буду спремне да се супротставе «пробуђеној Русији која има за циљ да се докаже као светска сила».

 

putin-ISIS1-620x350

 

2 маја је у Естонији почела велика вежба НАТО под називом «Пролећна олуја», уз учешће 6000 војника, која ће трајати до 19 маја.

 

Политиколог Хол Гарднер сматра да је НАТО, ширећи се по источној Европи, прекршио споразум потписан између Русије и Алијансе 1997 године.

 

Као Гарднер каже, постављање трупа алијансе по источној Европи је симптом ојачавања америчких позиција.

 

«Генерал Скапароти је за трајно размештање трећег батаљона у Европи, али ова иницијатива још није одобрена. Ово је значајна промена у политици НАТО. Они су спремни да прекрше споразум закључен између Русије и НАТО 1997 године. У «оснивачком акту» су се САД обавезале да не распоређују трупе или нуклеарно оружје на територијама нових чланица НАТО», рекао је Гарднер.

 

Бивши шеф НАТО снага у Европи Филип Бридлов је својевремено окарактерисао руског Председника Владимира Путина као «правог ђавола», али се његов став у међувремену променио. Сада он Путина назива «разумним политичарем». Према Гарднеру, ово је доказ да је Бридлав схватио потребу да се окрене разумнијем ставу.

 

«Мислим да је он схватио да нам је потребна нова, реалнија позиција. Путин има крај себе и присталице «тврде линије» али их држи на узди. Време је за компромис. То је реална политика», каже аналитичар.

 

Ката

Тагови: ; ; ;