Информације од локалног становништва и Народне милиције специјално за Новински фронт. (Информације се ажурирају а време је московско-сат времена испред средњеевропског)

 

днр лнр

 

18:06

 

Према саопштењу Министарства одбране ДНР украјинске снаге су за протеклих недељу дана 604 пута напале територију ДНР. Током последњег дана 56 пута су извршиле напад. Министарство саопштава да тренутно затишје украјинска страна користи за прегруписавање својих напада и да се у наредним данима очекују интензивнији напади.

 

Министарство наводи да се украјинска страна последњих дана активно служи шпијунским активностима и да је интензивирала рад диверзионих група као и шпијунирањем територије ДНР путем дронова. Тако су шпијунске групе откривене у Зајцеву и граду Шахтјорск а два дрона су током 5 маја снимала територију Петровског рејона Доњецка.

 

 

 

15:58

 

Ситуација у зони одговорности НМ ЛНР није се битно изменила последњег дана и карактерише се као напета али стабилна.

 

Војно руководство украјине наставља да тражи помоћ од страних плаћеника. Тако је у насељу Станица Луганска локалном становништву забрањено да улази у улицу Ломоносова а становништво те улице исељено је из својих кућа. У ту улицу су размештени страни плаћеници из земаља блиског истока као и балтичких земаља. Такође доведени су и плаћеници из турске организације «Сиви вукови».

 

Према информацијама обавештајних служби ЛНР украјинске власти у граду Беловодск масовно издају украјинске пасоше страним плаћеницима како би легализовали њихово учешће у редовима украјинске војске.

12:34

 

Украјинске снаге синоћ су поново гранатирале северна предграђа Доњецка и град Докучаевск град јужно од Доњецка. Од 18:00 до 20:30 нападали су Спартак, Докучаевск и подручје доњецког аеродрома. Информација о жртвама у овом моменту нема.

 

Око 22:30 украјинске снаге су поново напале Докучаевск.

 

Народна милиција ЛНР саопштава да су украјинске снаге, поново, сада већ традиционално напале позиције НМ у подручју насеља Калиново. Жртава на срећу није било.

 

Саопштење од становништва:

 

«На мариупољском правцу пута за Докучаевск код Еленовке више нема. У Докучаевск се може доћи само преко Доњецка. Пута за Горловку преко Јасиноватског пункта такође више нема».

 

5 маја у насељу Зајцево у околини Горловке појавио се извиђачки пук украјинске војске. Претпоставља се да су ту дошли захваљујући шпијунима из редова војске ДНР. Такође у граду Шахтјорск 5 маја су ухапшена двојица шпијуна код којих су пронађена експлозивна средства. Тренутно војска ДНР проверава да ли у Шахтјорску постоји још диверзионих група.

 

 

 

 

Тагови: ; ;