У Црној Гори ће 9. маја по први пут бити одржана руска акција «Бесмртни пук». Важно је истаћи да се на манифестацији окупљају људи са портретима предака који су се борили за спас Отаџбине током ратова у 20. веку — од првог светског рата до НАТО агресије против Југославије 1999. године.

 

polk

 

Организатори позивају сународнике и пријатеље из Црне Горе на прославу Дана Победе, «заједно са својим јунацима у редовима «Бесмртног Пука»!»

 

«Позивамо све да се придруже нашој кампањи и да сви заједно донесемо и покажемо фотографије наших рођака који су учествовали у одбрани Црне Горе и Србије током Другог светског рата, као и оних који су се борили против окупације Југославије током Другог светског рата и за време НАТО бомбардовања», — наводи се у најави акције.

 

«Девети мај је дан велике победе над фашизмом, представници наших народа Русије и Црне Горе ће се одржати марш Бесмртног пука на улицама Подгорице и показати фотографије победника над фашизмом и жртава НАТО бомбардовања!» — пише пресс служба КСОРС у Црној Гори.

 

«Позивамо све, без обзира на политичке ставове, страначку припадност, да се уздрже од политичких спорова у част сећања на нашег хероја».

 

9 маја ове године Русија и свет ће прославити 71 годину од победе у Великом отаџбинском рату. У свим градовима и селима Руске Федерације и многим другим земљама ће се одржати свечани догађаји посвећени херојству нашег народа. Главни атрибут Дан победе поново ће се суочити са победницима! На данашњи дан — 9. мај — слике са њиховим лицима не би требало да скупљају прашину у старим фото албумима — наши ветерани би требало да буду са нама! Ово је њихов празник, који нам се придружио за право наслеђивања.

 

Акциони план 9. мај у Подгорици.

У 11:00ч окупљање у ХрамуХристовог Васкрсења у Подгорици.

У 11:30ч молитва и почетак поворке, постављања цвећа.

На крају мали свечани програм у част 9. маја.

 

Ове године акција ће бити одржана и у Србији — шетња потомака оних који су погинули у Другом светском рату.

 

«Бесмртни пук» се традиционална одржава у целој Русији на дан обележавања годишњице победе у Другом светску рату, а само прошле године на манифестацији се окупило десетине хиљада Московљана, међу којима је био и руски председник Владимир Путин који је носио портрет свог оца.

 

Пресс служба КСОРС у Црној Гори

Тагови: ; ; ;