Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу утврдила је да се Република Српска залаже да истина о јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома буде сачувана од заборава и да се садашње генерације упознају о геноциду почињеном над овим народима у Независној Држави Хрватској.

 

rs jasenovac

 

Председник ове комисије Славољуб Живановић подсетио је да је Народна скупштина Републике Српске усвојила Декларацију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом светском рату, те да се усвајање ове декларације налази и пред парламентом Србије.

 

Он је додао и да је Влада Републике Српске усвојила план и програм уређења и изградње меморијалног центра Доња Градина, али је констатовао да Јавна установа «Спомен-подручје Доња Градина» још не сарађује довољно са Међународном комисијом, због чега су нетачни подаци о жртвама на таблама постављеним на том подручју.

 

«Комисија је утврдила да је у јасеновачком систему логора побијено више од 700.000 Срба, 23.000 Јевреја, а не 33.000 како пише, те 80.000 Рома. Међу жртвама било је 110.000 деце испод 14 година старости. Хрватска је била једина земља у свету која је имала логор за истребљивање деце», навео је Живановић на конференцији за новинаре након седнице ове комисије.

 

Он је истакао да још увијек, нажалост, није почела изградња спомен-цркве у Доњој Градини, иако је камен темељац одавно постављен.

 

Представник Удружења «Јасеновац — Доња Градина» Владимир Лукић указао је да многи стручњаци и уметници у Хрватској умањују број жртава, не само у Јасеновцу и Доњој Градини, већ и на осталим стратиштима широм НДХ.

 

Он је изразио наду да ће са Јасеновцем, Доњом Градином, те другим стратиштима — од Сајмишта до Пребиловаца, бити упознате најмлађе генерације, јер је важна култура сећања.

 

Потпредседник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Ана Филимонова поручила је да православци не би смели дозволити да не његују културу сећања, те да прича о страдању мора бити део образовног програма.

 

Она је упозорила да се нацизам поново јавља, прије свега, у Хрватској.

 

«Видимо опасну појаву по цели свет, а то је навирање нацизма, нацистичке, расистичке и шовинистичке идеологије. Таква су дешавања у Хрватској где пуном снагом иде реинкарнација усташке идеологије и питамо колико је корака остало до остварења те праксе», рекла је Филимонова.

 

У Доњој Градини, код Козарске Дубице, сутра ће бити обиелжен Дан сећања на жртве усташког злочина — геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

 

 

РТРС

Тагови: ; ; ;