Полагањем венаца данас jе обележена 17. годишњица бомбардовања кинеске амбасаде у Београду, а амбасадор те земље Ли Mанчанг поручио jе да Kина неће заборавити историjу, али да треба гледати у будућност и да људи живе у миру и слози.

 

kineska-ambasada-833

 

«Срдачно захваљуjемо што сваке године приjатељи из Србиjе заjедно са Kинезима коjи бораве у Београду и Србиjи и службеницима наше амбасаде обележавамо данасњи дан. Mи нећемо заборавити историjу, али jе циљ тога да гледамо у будућност, да људи живе у миру и слози, да се међусобно помажу, а не супротно», рекао jе амбасадор новинарима.

 

Захвалио jе Влади Србиjе што подржава кинеске суштинске и виталне интересе, наводећи да Kина подржава Србиjу.

 

«Србиjа jе нама искрени приjатељ, тако jе било, данас jе и биће и сутра», нагласио jе Mанчанг, коjи jе са градским менаџером Гораном Весићем И председницом Удружења новинара Србиjе Љиљаном Смаjловић положио венце у знак сећања на годишњицу бомбардовања амбасаде И страдања три кинеска новинара.

 

Весић jе напоменуо да морамо да гледамо у будућност и водимо рачуна да се такве ситуациjе више никада не понове.

 

Kако jе додао, три кинеска новинара нису jедини новинари и jедини невини људи коjи су страдали у том рату, а обавеза свих jе да се сећаjу свих страдалих.

 

«На месту где се налазила амбасада у будућности ће бити кинески културни центар, веруjем да ће у оквиру њега бити подигнуто и обележjе новинарима коjи су страдали, како би на таj начин остало траjно сећање на њих», истакао jе градски менаџер.

 

Смаjловић jе рекла да УНС дубоко веруjе да су кинески новинари убиjени не само зато што су радили своj посао, већ и зато што су нам били приjатљи.

 

«Дубоко поштуjемо сећање на те људе и нећемо их никада заборавити», истакла jе Смаjловић.

 

Aмбасада jе погођена са три проjектила — jужни део зграде погодиле су две ракете, jедна последњи спрат, а друга приземље, док jе трећи проjектил срушио приземље и подрум западног дела здања у Новом Београду — видно обележеног као обjекат од дипломатског значаjа.

 

Танјуг

Тагови: ;