«Русија греши ако очекује да ће се САД предати у хипотетичком конфликту у којем би Москва извела нуклеарни напад на, рецимо Варшаву», каже Весли Кларк за Си-Ен-Ен, истовремено обећавајући узвратне мере.

 

Vesli Klark

Кларк, који је био главнокомандујући снага НАТО за време бомбардовања СРЈ 1999. године, рекао је, међутим, да тешко да постоји ризик да ће Русија сутра извести изненадни напад, али и да је Москва уложила много у потпуно нову војну опрему и има апсолутно нову доктрину.

 

«Они користе нуклеарно оружје у својим војним вежбама као средство деескалације конфликта, као да би могли да употребе нуклеарно оружје против, на пример, Варшаве и онда би НАТО рекао, ‘Ох побогу, нисмо знали да озбиљно мислите», рекао је Кларк, преноси РТ.

 

 

Кларково мишљење се слаже са страховањима пољског министра спољних послова Витолда Вашчиковског који је прошлог месеца рекао да су «активности Русије врста егзистенцијалне претње јер таква активност може да уништи земље», наводи РТ.

 

«Пошто сте употребили атомско оружје против нас, ми се предајемо. Они тако размишљају, и то увежбавају», рекао је Кларк говорећи о Русији и НАТО, и додао да Русија прави велику грешку јер то неће тако функционисати.

 

 

«Ми ћемо им онда узвратити», рекао je Кларк.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;