Некадашњи први човек америчке обавештајне агенције и сива еминенција медијског простора на Балкану, након разговора са Александром Вучићем изразио је заинтересованост да његов инвестициони фонд ККР откупи неке од ненаплативих кредита банака у Србији.

 

csm_petreus-wiki_5a44596375

То значи да би овај инвестициони фонд откупио неке од кредита које банке потражују од фирми из приватног или државног сектора, а не могу да их наплате, а где спадају и дугови тајкуна. На тај начин би ушли у власничку структуру фирми јер куповином ненаплативих кредита фирми стекли би део власништва фирме која се задужила код банке, а није могла да сервисира своје обавезе.

 

Међу највећим дужницима су Мирослав Богићевић, власник Фармакома МБ, са око 400 милиона евра, Горан Перчевић, власник Интеркомерца, са око 160 милиона евра, и Жељко Жунић, власник Беохемије, чија дуговања прелазе око 150 милиона евра.

 

– Фонд је заинтересован за рекструктурирање компанија које имају проблема у отплати – каже неименовани извор дневних новина Блиц из Владе Србије.

 

 

Дејвид Петреус, заједно с осталим представницима фонда, састао се јуче са премијером Александром Вучићем.

 

– Вучић је разговарао са представницима ККР и о проналажењу модела за решење ненаплативих кредита банака у Србији на којем већ раде заједничке радне групе Министарства финансија, Народне банке и ККР-а – наводи се у саопштењу које је прослеђено након састанка.

 

 

Сам Вучић каже да је задовољан састанком.

 

– Управо због лоших искустава банака са нашим компанијама, од Богићевића до многих других, огромне своте новца, стотине милиона евра, данас су ненаплативе. Када то решимо, имаћемо додатни утицај на раст наше економије и банке ће поново давати више новца у привреду, за стартапове. То је једна од важних ствари које покушавамо да решимо – рекао је Вучић.

 

 

У поменуту причу ушла би и Влада Србије.

 

– Ненаплативи кредити банака су око 3,5 милијарди евра. Фонд ККР жели да заједно са државом откупи неке од тих кредита. Они треба да откупе дуг, реорганизују фирму и касније је продају. Влада би ту била као контролор – каже извор из Владе.

 

 

Јоргованка Табаковић каже да је НБС опредељена за тражење тржишних решења:

 

– Високо кредибилни међународни инвеститори ће за нас бити увек добродошао саговорник. Активности које смо спровели од августа 2015. утицале су на уклањање великог броја препрека за решавање проблематичних кредита и активности потенцијалних инвеститора.

 

– Продубљивање тржишта проблематичних кредита и потенцијални улазак реномираног фонда велике финансијске снаге као што је ККР, који већ има неколико успешних инвестиција у Србији, представља позитиван сигнал у наставку започетих реформи и оснаживању домаћег финансијског тржишта – рекли су у Министарству финансија.

Укратко о ККР-у

На челу Фонда је Дејвид Петреус, бивши директор ЦИА. Фонд је 2013. године преузео СББ, а има удео и у великом броју медијских кућа широм Балкана.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;