Провокација на свечаном отварању обновљене Ферхат-пашине џамије у Бањалуци, која је симбол мира и суживота. Гост из Анкаре поручио «да се Изетбеговићев аманет очува». Додик: Уважавамо све народе у РС

 

Ferhadija

Обновљена Ферхат-пашина џамија у суботу је отворена у Бањалуци уз присуство око 7.000 муслиманских верника, многобројних званичника и турског премијера у оставци Ахмета Давутоглуа.

 

Са свечаности је поручено да је Ферхадија симбол мира, заједничког живота свих народа и конфесија на овим просторима, и наде и вере у бољу и лепшу будућност БиХ.

 

Пресецањем врпце, Ферхадију су свечано отворили Давутоглу, поглавар ИЗ у БиХ Хусеин Кавазовић и председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

 

Давутоглу је поручио да обнова џамије представља поруку мира свим народима у БиХ, али и целом свету.

 

— Та порука мира свима треба добро да се чује, јер нема пуно градова у свету где су разне богомоље тако близу једна другој — рекао је Давутоглу.

 

 

Он је за Ферхадију, за стари мост у Мостару и Алаџа џамију у Фочи рекао да су заједничка културна баштина коју ће «заједно чувати, обнављати и градити».

 

Давутоглу је присутнима поручио и да је уз њих свих 78 милиона Турака, а послао је и поруку да су Турци «били овде, да су сада овде и да ће ту бити заувек».

 

Он је БиХ описао као «једно биће, једно срце», те је поручио да се Бањалука не може одвојити од Сарајева, нити Сарајево од Мостара.

 

Давутоглу је од присутних званица само поздравио представнике заједничких институција БиХ, а ниједном није поменуо представнике Српске, иако су у свечаној ложи били председник РС Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, те министри и народни посланици РС.

 

Давутоглу је у говору поменуо и Алију Изетбеговића, уз поруку «да се Изетбеговићев аманет очува».

 

Председавајући Предсеништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да је ово велики дан за БиХ, а отварања Ферхадије означио је победом наде и добра.

 

Он је истакао да је џамију срушила шачица неодговорних људи, али да су у послератном периоду представници српског народа финансијски помогли њену обнову.

 

Иако га Давутоглу није поменуо у говору, председник РС Милорад Додик, после церемоније, изјавио је да је Српска овим чином показала своју отвореност и трајну опредељеност за мир и поштовање свих народа и конфесија.

 

— Посебну захвалност — казао је Додик — треба упутити муфтији бањалучком Осману Козлићу, као и свима другима који су учествовали у организацвији овог догађаја.

 

 

Ферхат-пашина џамија, или Ферхадија, једна је од најпознатијих џамија у региону.

 

Изграђена је 1579, од откупнине коју је Ферхат-паша Соколовић добио јер је поштедео убиства Херберта Турјашког, хабзбуршког принца. Ферхадија је 1950. уврштена у културну баштину БиХ, а исте године се нашла и на листи споменика светске баштине при Унеску. Минирана је и срушена 7. маја 1993, а камен темељац за њену обнову постављен је 7. маја 2001. Обнова Ферхадије коштала је 10 милиона марака, а највише новца донирала је Турска.

 

 

ПОРУКЕ ВЕРСКИХ ЗВАНИЧНИКА

Бањалучки владика Јефрем изразио је задовољство и срећу што је обновљена Ферхат-пашина џамија. Бискуп бањалучки Фрањо Комарица рекао је да је захвалан Богу што је дочекао отварање Ферхадије. Поглавар ИЗ у БиХ Хусеин Кавазовић рекао је на церемонији да сви народи у БиХ треба да граде будућност, суживот и мир.

 

Он је оценио да је Ферхат-пашина џамија срце и душа Бањалуке, те захвалио свима који су помогли обнову Ферхадије.

 

 

МУП ПОКРИО СВАКИ ПЕДАЉ
Церемонију отварања Ферхадије обезбеђивало 1.000 припадника МУП РС и других безбедносних агенција у БиХ. Скуп је протекао мирно и достојанствено, без иједног инцидента. Муслимански верници су аутобусима долазили на свечаност. Током скупа, шири центар града био је блокиран за саобраћај. Полиција је буквално покрила сваки педаљ Бањалуке.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;