Политичке партије давале су Министарству финансија хипотеке, банкарске гаранције и готовину као јемство да ће вратити буџетски новац за финансирање предизборне кампање у случају да не освоје један одсто гласова.

 

 

novacc-jevrem

Тако је покрет Доста је било као залог дао станове таште лидера странке Саше Радуловића, али није прецизирана локација станова и њихова квадратура, наводи се у извештају Центра за истраживање корупције, објављеном на сајту организације.

 

Коалиција Двери — ДС С ставила је хипотеку на пословни простор ДС С-а у улици Браће Југовица, док је СПС ставио хипотеку на страначке просторије у Краљеву, Пожаревцу, Лесковцу, на Чукарици и у општини Савски Венац, квадратуре од 150 до 800 квадрата, наводи се у истраживању Центра.

 

Хипотеку на пословни простор ставио је и Савез војвођанских Мадара, док су из Левице Србије враћање новца гарантовали хипотеком на кућу од 180 квадрата у Краљеву оца председника Извршног одбора Левице Ивана Јовановића.

 

Група грађана „За препород Србије” као гаранцију дала је стан од 80 квадрата у центру Београда, док је хипотеку на земљиште приложио Српско-руски покрет, а у питању је плац председника странке Слободана Димитријевица, у насељу Др. Ивана Рибара у Београду.

 

Либерално-демократска партија се одлучила за хипотеку на некретнину, Зелена странка дала је хипоку на стан, а исто је учинила и група грађана „Дијалог — млади са ставом”.

 

Када је у питању готов новац као кауција, две листе су се одлучиле за овај вид гаранције и то странка Демократске акције Санџака Сулејмана Угљанина, која је дала 5.806.000 динара депозита, а листа „У инат — Сложно за Србију — Народни савез” навела је да је дала депозит Министарству финансија у новцу, али нису желели да открију у ком износу.

 

Изборно јемство установљено је како би се оне партије којима је једини план да на изборима дођу до лаке зараде удаљиле из изборне утакмице.

 

Држава је за за финансирање кампање ове године странкама определила 580 милиона динара, од чега је 20 одсто или 116 милиона динара, подељено партијама након закључивања изборних листа, а преосталих 80 одсто се расподељује странкама које уду у парламент у зависности од броја мандата.

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ;