Западна Европа ће 9. маја славити Дан Европе, а не дан ослобођења од нацистичке Немачке, каже председник Томислав Николић и додаје да ће Војска Србије, док је он председник, обележавати победу над фашизмом.

 

Николић је истакао да би неки да забораве шта се догодило.

 

Дан победе Москва

 

«И ја разумем, код нас кажу да време носи бреме, накупило се 70 година, међутим мудри људи не заборављају ниједно зло које се десило у историји човечанства, пошто је потпуно јасно да се зла понављају», нагласио је Николић за портал Спутњик, поводом Дана победе.

 

 

Такође, додао је да Србија наставља најлепшу и најплеменитију традицију Југославије, јер је била на правој страни, увек је са Русијом заједно ратовала, као и да је Србија поносна што је била учесник у победи против нацизма и то никада неће да заборави.

 

Николић је указао да светски моћне земље имају неку врсту шизофреног понашања према Дану победе, али да се он не би играо са историјом и са будућношћу српског народа или са прекрајањем онога што се десило.

 

«Док сам председник Србије наша војска обележаваће победу над фашизмом, колико можемо. Мислим да треба обележавати и дан када је избио рат, комеморацијом, жалошћу, а 9. мај весељем. Ту, наравно, треба имати меру, то не сме да нас свађа. Ми смо једни другима све опростили», истакао је Николић.

 

 

Председник је рекао да би сви који су се борили против фашистичке Немачке у Другом светском рату имали много више жртава да се Црвена армија зауставила на својим границама.

 

«Питање је како би се други ослобађали, па и ми, који смо ратовали против Немаца, имали бисмо много више жртава да није дошла Црвена армија, са искуством, наоружањем и жељом да стигне у Берлин», закључио је Николић.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;