Министарство културе и информисања саопштило је да су Народни музеј у Београду и грађевинско предузеће «Кото» потписали «уговор о извођењу радова на рестаурацији, санацији и адаптацији најважнијег музеја у нашој земљи».

 

Narodni_muzej_Beograd

 

Тиме се, 13 година од затварања сталне поставке и пола века од последње реконструкције, отклања свака врста неизвесности и отвара ново поглавље у историји најстарије музејске установе у Србији, истиче се у саопштењу.

 

Укупна вредност уговора је 824 милиона динара, а целокупна сума неопходна за овај велики подухват обезбеђена је из буџета Републике Србије.

 

У саопштењу се наводи да је «обнова Народног музеја приоритетан пројекат Министарства културе и информисања и светла обавеза државе».

 

«Не само према својим грађанима и бројним посетиоцима из иностранства него и према генерацијама културних посленика из наше прошлости који су свој труд, знање и таленат уложили у стварање и очување збирки Народног музеја», истиче Министарство.

 

 

Овај велики инфраструктурни захват, у коме ће учествовати још три домаће фирме «Термоинжењеринг», «ТВИ» и «Топвуд», подразумева обимне грађевинско-занатске радове, замену дотрајалих инсталација, увођење нових савремених система, санацију и адаптацију кровних површина и свих просторија намењених смештају и презентацији културних добара.

 

Здање Народног музеја ће, по завршетку радова, у потпуности одговарати најсавременијим музеолошким стандардима, најављује се у саопштењу.

 

Музеј ће, уз нову поставку на којој се увелико ради, поново постати место сусрета, креативности, критике и дијалога, учења и уживања, наводи се у саопштењу.

 

Народни музеј је основан 1844. године указом министра просвете Јована Стерије Поповића.

 

Садашња зграда у којој се Музеј налази изграђена је 1903. године за потребе смештаја Управе фондова. Музеј поседује збирку са више од 400.000 највреднијих уметничких, историјских и археолошких експоната.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;