Поводом 160 година од рођења славног научника Николе Тесле, компанија „Телеком Србија” уприличила је иновативну 4Д пројекцију уметничког пројекта „Теслин времеплов” у Кнез Михаиловој улици.

 

Tesla

Овај јединствени мултимедијални догађај приказан је на фасадама Института „Сервантес” и Задужбине Николе Спасића, дочаравајући сликом и звуком најважније тренутке и открића из живота генијалног изумитеља.

 

Времеплов у част великану науке заправо представља аудио-визуелни спектакл у којем Никола Тесла својим речима публику води кроз научно обликовање, као и кроз процес рађања идеје која потом прераста у изум. Куриозитет овог несвакидашњег пројекта јесте у томе што се Никола Тесла директно обратио Београђанима и гостима Београда и из свог угла, кроз уметнички приступ, објаснио каква је личност био, шта су му били највећи изазови, како је приступао решавању проблема и на који су начин настајали његови највећи изуми. Велики научник обзнанио је и своју људску страну, али и радозналу природу изумитеља која се у њему пробудила још у раним годинама.

 

Однос овог великог истраживача према науци огледа се и у његовим завршним речима на пројекцији„Теслиног времеплова”:„Кад се природна склоност изроди у пасионирану жељу, човек напредује ка свом циљу чизмама од седам миља.”

 

Пројекција се одржала управо у близини некадашњег хотела „Империјал” у којем је Никола Тесла одсео током једине посете Београду, 1. јуна 1892. године, на шта је скренуо пажњу и Александар Протић, директор међународног Тесла пројекта. Он је посетио да Теслу ипак познајемо мање него што мислимо, што је показало и мало истраживање међу талентованим студентима који нису знали како су се звали родитељи великог научника и који су његови изуми.

 

– Теслин живот су били напори мира, усмерени ка спасавању света. Жртвовао је свој живот да би другима помагао и зато његов дух и даље живи – казао је Протић.

 

 

Хотел у којем је одсео на неколико ноћи у Београду налазио се на простору између нове зграде Филозофског факултета и Капетан Мишиног здања. Иако је у Србији дочекан овацијама, Тесла је у хотелске књиге тада једноставно уписао: „Никола Тесла, електротехничар из Пеште”.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;