У Београду се данас одржава манифестација „Бесмртни пук“ — шетња потомака оних који су погинули у Другом светском рату.

 

Скуп је почео на Меморијалном комплексу погинулих за ослобођење Србије у Другом светском рату (Гробљу ослободилаца Београда) одакле је настављена почасна поворка до споменика Вуку Караџићу.

 

Улицом Краља Александра
Шетња улицом Краља Александра, (фото: Спутњик Србија)

 

Београдски „Бесмртни пук“ са око две хиљаде учесника кренуо је потом Булеваром Краља Александра ка Тргу Николе Пашића где их је дочекао руски амбасадор Александар Чепурин. Свечана поворка потом се упутила ка Теразијама, а одатле до Руског дома где се амбасадор обратиo окупљенима.

стиже пред Руски дом Свети рат
Бесмртни пук стиже пред Руски дом где их дочекују уз песму «Свети рат», (фото: Спутњик Србија)

 

 

„Добро дошли на обележавање ове велике руске и српске победе“, рекао је руски амбасадор Александар Чепурин.

 

 

Чепурин је подсетио да је „Бесмртни пук“ први пут промарширао у Сибиру 2012. године, чему је присуствовало неколико стотина људи. У свечаној поворци у Москви прошле године је био и руски председник Владимир Путин, велики пријатељ Србије, додао је амбасадор.

 

„Не издајемо наше претке, поносни смо на њих“, напоменуо је Чепурин додавши да овај скуп нема политички карактер. Он се захвалио политичарима из Србије који присуствују манифестацији, као и пријатељима из Белорусије, Казахстана и Азербејџана.

 

Испред Руског дома
Бесмртни пук стигао испред Руског дома, (фото: Спутњик Србија)

 

 

Према најавама организатора у 15 часова биће одржана пројекција филма о Великом отаџбинском рату „А зоре су овде тихе“.

 

На манифестацији се окупљају људи са портретима предака који су се борили за спас Србије током ратова у 20. веку — од првог светског рата до НАТО агресије против Југославије 1999. године.

 

Марш Београдом
Марш Београдом, (фото: Спутњик Србија)

 

„Бесмртни пук“ се традиционално одржава у целој Русији на дан обележавања годишњице победе у Другом светску рату, а само прошле године на манифестацији се окупило десетине хиљада Московљана, међу којима је био и руски председник Владимир Путин, који је носио портрет свог оца.

 

Србија, како наводе организатори, као одани савезник Русије и као земља чија је историја тесно везана за Русију, а посебно њена борба у последњим ратовима који су потресали Европу у 20. веку, такође ће ове године имати свој „Бесмртни пук“.

 

Чепурин полаже венац ослободиоцима Београда
Амбасадор Русије Александар Чепурин полаже венац на споменик ослободиоцима Београда, (фото: Спутњик Србија)

 

„’Бесмртни пук‘ ће бити још једна прекретница у нашој заједничкој историји. Шетња улицама Београда само је још једна потврда да смо исти историјски простор. Ако Срби изађу са портретима својих хероја, бораца за слободу и независност њихове земље — свет ће поново видети да смо били и остајемо заједно — Срби и Руси“, наводе организатори догађаја, Медија центар „Руски експрес“, Српски огранак Међународне друштвене фондације за јединство православних народа и Координациони савет руских сународника у Србији.

 

Дељење Георгијевске ленте
Дељење Георгијевске ленте (фото: Спутњик Србија)

 

Деца

 

фотографије предака

 

 

 

 

Спутњик Србија

 

Тагови: ; ; ; ;