Удружење руске културе и Удружење младих у Анкари су одржали акције «Бесмртни пук» и Георгијевска ленточка у турскј престоници, јављају РИА Новости.

 

09-05_54

 

Акцији је присуствовало више од 100 сународника из Русије, Белорусије, Украјине, Казахстана, Азербејџана, Летоније и Туркменистана.

 

У оквиру догађаја је отворена изложба радова познатог фотографа Сергеја Ларенкова и дечјих цртежа. Одржан је концерт ученика и студената, који су певали ратне песме и рецитовали стихове. На Зид сећања је свако могао да остави фотографије својих предака и спомен натписе.

 

«За мене је то веома дирљив и важан дан. Мој деда, ветеран Великог отаџбинског рата, је стигао до Беча. Када смо га ми унуци питали да нам прича о рату, увек је говорио да не жели да ми искусимо страхоте које су ониј искусили. Мени је важно да моја деца знају о рату. Да знају да нису Американци победили у том рату већ Совјетски народ», рекла је председница Удружења руске културе у Анкари Лариса Луткова-Тујркан.

 

Акцији су присуствовали и турски држављани.

 

«Веома нам је драго да прославимо Дан победе са нашим пријатељима из Русије. Реч «победа» за мене значи нешто веома важно. Наши и ваши преци су се борили за мир, за своју земљу и за добро. Хвала свим јунацима који су погинули у рату», рекао је студент Гази Универзитета у Анкари Бурак Јилмаз.

 

Ката

Тагови: ;