Црногорски парламент је након две паузе, због повећаног броја припадника полиције, а потом и због двадесетоминутног изостанка директног преноса на РТЦГ због емитовања Дневника, наставио расправу о реконструкцији владе, односно посебном закону за спровођење Споразума о слободним и фер изборима и о разрешењу шефа парламента Ранка Кривокаића.

 

crna-gora-skupstina

 

У жустрој расправи изнета су различита мишљења странака потписница Споразума и дела опозиције који не прихвата такав споразум међу којима је Демократски фронт, чији посланици су се вратили у парламент након седам месеци због медијске блокаде.

 

Посланик ДФ-а, Небојша Медојевић рекао је да се тај клуб вратио у зграду Скупштине после седам месеци због медијске блокаде.

 

«Наш задатак је да раскринкрамо све елементе овога срамног издајничког договора који је постигнут са тајним центрима моћи уз печат једне или две стране амбасаде», рекао је Медојевић.

 

 

Рекавши да су потписници Споразума помогли корумпирани режим Мила Ђукановића, Медојевић је невео да има излаз и из такве ситуације.

 

«Сви се удружујемо, идемо на улице, диктатор пада и онда формирамо техничку владу», поручио је Медојевић.

 

«Не можете бити мало и више трудни. Кад уђете у владу, ви сте трудни. Плод ће доћи за девет месеци. Ово што се дешава је најава државног удара уз инструкције страних амбасада», сматра Медојевић који тврди да је то начин да се аболира ДПС од изборних крађа.

 

«Позивамо грађане да се придруже борби ДФ-а за елементарна људска права», додао је Медојевић.

 

 

Предлагач посебног закона Дритан Абазовић казао је да је циљ договора да се стане на пут злоупотреби државних ресурса од једне партије и владајуће коалиције.

 

«Људи који буду седели у власти, неће штити владу Мила Ђукановића. У владу улазимо да би развластили ДПС. ‘Атмосферу ножа’ између власти и опозиције желимо да премостимо применом европске праксе. Време ће показати да ли смо у томе успели», истакао је он.

 

 

Нико, казао је нема заблуду да ће избори потпуно бити демократски и слободни. Али, брзина манипулација ДПС-а ће се успорити, уверен је Абазовић.

 

«Не бих рекао да се овде ради о издаји опозиционе идеје», нагласио је.

 

 

Шеф посланичког клуба најутицајнијег владајућег ДПС-а, Милутин Симовић је оценио да прихватање понуде значи прихватање резултата нарединх парламентарних избора 9. октобра.

 

«Споразум је најбољи одговор на деструктивну и антидржавну политику појединих партија. ДПС је посвећено доприносила дијалогу са осталим политичким субјектима», рекао је Симовић поручивши да је темељ поставио премијер Мило Ђукановић.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;