Ката Буцик за NewsFront Serbia

 

Постоји тај посебан сој људи који одлично раде посао који воле, којима је скоро па немогуће пронаћи грешку у раду, а уз то су стрпљиви, прецизни и неустрашиви у поштовању онога што се зове — пропис..

 

Пропис је генерално смишљен да би се поштовао и да би уредио начин функционисања система, али га људи пречесто тумаче растегљиво зарад лењости, страха, немара..

 

1a

 

Срећом, увек има оних који се не дају поколебати..и то су обично људи који утичу на догађаје и људе око себе, изазивајући опречне осећаје..од апсолутног дивљења до беса, претњи, неверице и немоћи..

 

Један такав човек је био и управник румунске сеоске железничке станице Пијелешти (Pielesti) — Флорин Патрачоју (Florin Patrachioiu), стар 51 годину, који је, бескомпромисно поштујући прописе, „зауставио ток историје“, како је то својевремено написао угледни немачки часопис..

 

2

 

Бомбардовање Србије је увелико трајало. САД су послале радарску станицу и воз са двадесет вагона препун америчких војника и војне опреме, ка ваздухопловној бази у румунској Крајови..

 

У Пијелешти, 3 јуна 1999 ,само 10 км од циља, требало је пребацити локомотиву на други крај композиције и..радарска станица, са задатком праћења српске војске, је требало да стигне на циљ и да буде пуштена у рад за свега пар сати»..

 

Но, уредно прегледавши папире, Флорин Патрачоју је открио да је воз стигао без царинског печата јер се, на преласку из Мађарске у Румунију, нико није усудио да обави царински преглед.

 

Но, овај човек је дефинитивно другачији..

 

Сасвим хладнокрвно је рекао и Американцима, а касније и свом шефу, директору железнице и самом државном врху, одакле су стигле инструкције да воз мора да прође по цену да Флорин добије отказ: „У реду. Али, док сам ја управник станице, воз ће морати да остане овде док га царина не преконтролише».

 

Стигла су три цариника. Прегледали су воз и издали директиву да воз крене..

 

Но, Флорин је тражио писани документ са царинским печатом о „увозу“ радара у Румунију. Ни један од цариника се није усудио да потпише такав документ..

 

«Без царинског печата овај воз неће моћи даље», рекао је Флорин..

 

Алармирани су Председник Румуније Емил Константинеску, Министар одбране и Министар саобраћаја..и на станицу су стигла два висока службеника румунске железнице који су запретили Флорину отказом ако одмах не пропусти воз..

 

Одговор је гласио: „У реду. Чим дође директор и преузме станицу, нека са возом ради шта хоће».

 

Око 4 сата касније, Патрачоју је добио свој печат, локомотива је закачена на другу страну воза, повукла га пар метара и – покварила се. Поправка је трајала још око два сата.

 

По завршетку бомбардовања, након око месец дана, радарска опрема је поново натоварена на воз и кренула је назад за Мађарску.

 

Када је воз стигао у Пијелешти, Флорин је затражио документ да је НАТО платио тадашњих 371 000 000 леја и 20 000 долара на име коришћења румунске железнице.

 

3

 

Телефон је опет звонио, вређали су га, претили, обећавали, претили му да ће га убити, али је Флорин био непоколебљив..

 

Без адекватног папира воз није могао да мрдне из станице..

 

Коначно је из Букурешта стигао телеграм у коме је писало да је постигнут договор и да ће такса бити плаћена у Мађарској и прослеђена у Пијелешти, али је педантни управник приметио да је телеграм потписао службеник надлежан за теретни транспорт, што је значило да војници не могу да наставе пут..

 

Коначно је послат и други телеграм, печатиран по свим прописима..

 

Воз је могао да крене..

 

Две недеље од момента пристизања у станицу..

 

Епилог..

Након опсежне истраге, утврђено је да је Флорин све урадио по прописима.. и награђен је са три плате због савесног рада..
Данас је у пензији..
Румуни су о човеку, који је прописе своје државе ставио изнад голе силе, 2007 године снимили филм под називом «California Dreamin» (на румунском — Nesfarsit), редитеља Cristian Nemescu..
Филм се базира на стварном догађају, али се заправо доста разликује од онога што се стварно догодило..
Улогу америчког официра, чији воз је Флорин зауставио, игра Armand Assante..
Флорина игра румунски глумац Razvan Vasilescu.
Филм је освојио Prix un certain regard у Кану..

Ката

Тагови: ;