Јован Гркинић из Сплита ухапшен је зато што је са још неколико особа исписао графит «Смрт фашизму — слобода народу», на месту на којем је иста порука стајала и 1943. године када су Немци улазили у тај град.

 

split grafit 1943

Полицијска патрола прекинула је неколицину активиста, у намери да обележе Дан победе над фашизмом те да на истом месту евоцирају сећање на славну антифашистичку прошлост Сплита, пренела је регионална Телевизија Н1.

 

Гркинић је по изласку из полиције, где је провео нешто више од три сата испричао да су му у полицијској станици сасули праву салву увреда и ниподаштавања Дана победе над фашизмом и величања ендехазије.

 

«Који антифашизам, то је комунизам, то ти је прошлост, то више не постоји, треба обележити 10. април, а не Дан победе над фашизмом, то више нико не слави…, буди сретан да нису наишли бранитељи, јер би се лоше провео… Језиво језиво, страшно», навео је Гркинић.

 

 

Најављује да ће поднети жалбу Полицијској управи и министру Влахи Орепићу на овакво понашање полиције. Каже да се не боји напада због тога, успркос чињеници да Сплићани знају ко је он и неће му бити први пут да ће му претити и терати га у Србију.

 

«Ја не могу другачије, па макар ме убили. Боље бити мртав, него неслободан», рекао је Гркинић и додао да ће ако Град буде инсистирао на његовом прогону то бити ужасно.

 

«Кривична пријава полиције иде Граду Сплиту који одлучује да ли ће против мене поднети предлог за кривични прогон, јер је реч о кривичном делу које се процесуира на предлог власника бедема Корнаро», навео је овај Сплићанин.

 

 

Сада га, каже, баш занима њихова реакција с обзиром на чињеницу да је у образложењу пријаве навео да је мотив био обележавање Дана победе над фашизмом и евоцирање на славну антифашистичку прошлост Града Сплита.

Split-grafit

Гркинић каже да неко мора да ради против фашизације световних и црквених институција, јер «обичан грађанин не може ово подносити».

 

«Институције хрватске државе и Црква подржавају фашизацију Хрватске. У Сплиту смо подржали Оливера Фрљића, дошла су три комбија полиције. Дојављено им је да ће нас напасти Торцида. Зауставили су нас и рекли су нам да нас морају отпратити кући зато што нам прети опасност. Сва је публика легитимисана, као да смо ми криминалци, а оно што ми желимо поручити јесте да је питање дана кад ће доћи по вас. Савестан и лојалан грађанин, домољуб, не може то само просматрати, ово је превише», испричао је Гркинић за Телевизију Н1.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;