Градски менаџер Горан Весић изјавио је да ће Београд на првој наредној седници Скупштине града прихватити иницијативу да Фјодор Иванович Толбухин и Владимир Иванович Жданов добију у Београду улице

 

mapa-ulice-01

 

Градски менаџер Горан Весић изјавио је данас да ће Град Београд на првој наредној седници Скупштине града у мају прихватити иницијативу министра унутрашњих послова Небојша Стефановић да „совјетски хероји маршал Фјодор Иванович Толбухин и генерал Владимир Иванович Жданов добију у Београду улице које су достојне њиховог дела».

 

Стефановић је, како је рекао Весић, поднео иницијативу да се исправи неправда нанета ослободиоцима Београда маршалу Толбухину и генералу Жданову када су промењени називи улица које су деценијама носиле њихова имена, а после су по њима назване улице на периферији града.

 

Весић је рекао да ће Комисији за споменике и називе тргова и улица бити предложено да досадашња улица Гоце Делчева на Новом Београду добије име булевар маршала Толбухина, а Похорска улица да добије име улица генерала Жданова, преноси Беоинфо.

 

Данас, када Европа слави 71. годишњицу победе над фашизмом и Дан Европе, која је створена на темељима антифашизма, слободе и демократије, Град Београд се придружује овој прослави поруком да се сећа хероја Другог светског рата који су дали одлучујући допринос победи над фашизмом у Србији, рекао је Весић.

 

 

Он сматра да је одлука да се промени име улици Гоце Делчева природна, с обзиром на то да Делчев, који је био оснивач, вођа и идеолог МРО (Македонска револуционарна организација) 1893. а потом и БМОРО (Бугарска македонско- одринска револуционарна организација), није задужио ни Србију, а ни Београд својим делима.

 

„Политика организација којима је руководио Делчев била је изразито антисрпска, тако да нема разлога да Делчев има улицу у Београду, без обзира на то што ми поштујемо колико он значи други народима”, рекао је Весић.

 

 

 

Извор

 

 

Тагови: ; ;